Contact us

Napierdalamy po polsku

simonPL

Well-known member
JOWST od razu mi się podobało i nie miałem wątpliwości, że nie przepadnie - ogólnie dość dobrze szło mi ocenianie szans wszystkich poza Hiszpanią, bo wydawało mi się, że to też chwyci :D Jedyne co to zastanawia mnie jedno, że jednak spora część piosenki poleciała z playbacku - nie większość, ale te najbardziej charakterystyczne momenty po refrenie leciały z taśmy, bo trudno byłoby je zaśpiewać w taki sposób, ale to nadal był wokal. Moim zdaniem stanowiło to dość ważną część piosenki i chyba trochę otwiera furtkę do nadużyć w przyszłości, bo skoro można dać takie coś z taśmy to dlaczego nie można dać chórku? Zastanawiam się czy wcześniej też w takim stopniu ktoś użył wokali w tle w ten sposób na Eurowizji. Ciekawe, czy gdyby "Cool Me Down" się dostało to mogliby to "Woah! Woah!" puszczać z taśmy? Szczególnie przed ostatnim refrenem - niestety, ale chórzystki nie oddawały tego tak samo jak w piosence. Tak samo przy "What You Do" (wiem, że to nie kawałek na Eurowizję), ale część refrenu jest śpiewana w stylu wiewiórczym, więc czy w konkursie można było tego tak użyć?

polunited

Member
Poli Genova rok wcześniej nie mogła użyć tego charakterystycznego dźwięku (zmutowanego ludzkiego głosu :p) , był sam flet użyty (chyba to był flet xD)
Ale rzeczywiście, te dźwięki są esencją tych piosenek i trochę też dlatego w JOWST nie wierzyłem, bo myślałem że się to nie pojawi.
Mamy XXI wiek i muzyka jest bardziej elektroniczna niż instrumentalna. Eurowizja też musi iść z postępem czasu.
Może się pojawi zapis, który dozwoli jeżeli np. takie dźwięki będą miksowane na żywo na scenie.

Przy okazji moi drodzy, szczęścia w nowym roku :D

blue00eyes

Well-known member
Widzieliście fotkę Gromee z Michałem Szpakiem? Na pewno rozmawiali choć chwilę o Eurowizji i Michał pewnie pozytywnie się do niej odniósł xheart
Może niech Michał zaśpiewa Without You :D szukałam czegoś o tym Lukasie Meijerze, nawet nie wiem jak wygląda i jak śpiewa na żywo. Skąd on jest? :de: :cz: ?

Urbańska też się zgłasza, lilka gdzie jesteś żeby ją skrytykować? :D

revallsay

Well-known member
:se: :)

UMIERAM!! Lukas byłby na tak!
Nowy_obraz_mapy_bitowej_2.bmp

simonPL

Well-known member
Nie słuchaj. Co kolejny to gorszy. Poświęciłem godzinę na przejrzenie tego co jest - jest taki profil "Eurovision Poland" który wrzuca co jakiś czas nowe teledyski osób, które się zgłosiły i im bliżej końca stycznia, tym mniej fajnych propozycji. Teledyski nagrywane kalkulatorem, jakieś takie nieprofesjonalne ujęcia, dźwięki... czasami zastanawiam się czy Ci ludzie wstydu nie mają przed publikacją takich rzeczy. Poziom filmów montowanych przez dzieci na szkolny konkurs w podstawówce. Oczywiście nie wszystkie, ale znaczna większość.

Napisałem co nieco w temacie Polska 2018, ale powtórzę: podoba mi się piosenka Ramony Rey - liczę, że naprawdę ją wyśle a TVP przyjmie (mimo, że jest część po francusku). Podoba mi się też Ifi Ude - Love is stronger, ale nie wiem czy to by się przyjęło. Z fajną sceną pewnie tak. Podoba mi się to, co tworzy zespół United States of Emotion, szczególnie ballada I Will Follow. Naprawdę widać, że nie trzeba mieć za plecami wielkiej wytwórni, zeby dobrze coś wyprodukować. Zguglowałem sobie ten zespół i trafiłem na wywiad, gdzie całkiem przytomnie zauważyli, że problemem polskiego rynku jest brak dobrze zrobionych piosenek pop. Sami też chyba coś wyślą, takie można odnieść wrażenie z tej rozmowy.

Najbardziej to mnie rozwalają te nazwiska "gwiazd" które co roku w okresie eurowizyjnym o sobie przypominają, ale znane są tylko ludziom, którzy siedzą wokół tematu. Wtedy mi wstyd, ze takich ludzi kojarzę. :p

Wczoraj przypomniałem sobie o Ewelinie Lisowskiej. Długo już chyba nic nowego nie było. Uważam, że z fajnym utworem, wpadającym w ucho, wypadłaby świetnie. Ale pewnie nawet o tym nie myśli.

blue00eyes

Well-known member
Ewelina Lisowska jest mocna na żywo... kiedyś powiedziała, że Eurowizja to wioska, potem, że pojechałaby dla jaj, więc trudno stwierdzić jak jest teraz.
Miałaby szanse na ESC, to prawda.

polunited

Member
Zguglowałem sobie ten zespół i trafiłem na wywiad, gdzie całkiem przytomnie zauważyli, że problemem polskiego rynku jest brak dobrze zrobionych piosenek pop.

Święta prawda. Te wielkie wytwórnie zamiast inwestować w repertuar, to płacą ogromną kasę, żeby te przeciętne piosenki grali w radiu.
Najnowszej piosenki Enej to już znieść nie mogę, jak w ciągu 8h pracy słyszę ją 3 razy.
Aż mam ochotę do nich zadzwonić i pomóc im znaleźć to co zgubili...

Te United States of Emotion - I Will Follow dobre x12s
Takie "Say Something"
Na KE z tym!

blue00eyes

Well-known member
Jeszcze tydzień do końca zgłoszeń :? Mam nadzieję, że przedłużą nabór bo jest lipa. Jedynie Delirium mi się podoba, które i tak pewnie będzie zwalone na żywo. :(

blue00eyes

Well-known member
Odpisał jednej sceptycznej dziewczynie, żeby nie snuć czarnych scenariuszy xheart będzie jak z Donatanem, po co miałby zawalać insta i facebook tymi postami a potem odkręcać wszystko i zbierać hejty ;)

simonPL

Well-known member
Fajnie by było, gdyby się zgłosił. Podniosłoby to prestiż Krajowych Eliminacji i dało nadzieję na przyszłość, że ktoś produkujący hity jednak ma ochotę tu bez problemu wystąpić. Gdyby jednak się nie zgłosił to uważam, że wkurzyłby tym swoich fanów, bo nikt nigdy w ten sposób nie prowokował. Z dotychczasowych produkcji, które znamy i wiemy, że zostały lub najprawdopodobniej zostały zgłoszone fajnie, gdyby w finale znalazł się zespół United States of Emotion (sam nie wiem, z którą piosenką - lubię obie, chyba bardziej balladę, ale Fleeting Moments to w końcu coś bardziej skocznego) oraz Ramona Rey, która ma prześwietny refren. Wolę mniej artystów w KE niż sztuczne zapełnianie listy osobami, które w ogóle nie powinny stać obok prawdziwych artystów, przykładających się do tego co tworzą. 95 proc. tego co widzialem to jest taka żenada, że aż miałem ciarki wstydu oglądając to. Nie wyobrażam sobie, że jakimś cudem jeden z tych kręconych telefonem na drodze powiatowej nr 45 teledysków z piosenką nagraną w piwnicy ląduje na oficjalnym kanale Eurovision, jako nasz reprezentant. Podoba mi się też IFI UDE, ale jako dodatek do KE. Nieźle wyprodukowana piosenka, chociaż nie porywa, ale może na żywo ma urok?

Z zagranicznych osób, które się zgłosiły to podoba mi się ta Estonka oraz wczoraj trafiłem na klip jakiejś Białorusinki? Bardzo fajny, lekki utwór. Niemniej jednak wolałbym, żeby w 40-milionowym kraju znalazła się osoba lub grupa, która sama umie wyprodukować coś fajnego. No chyba, że Margaret wygra w Szwecji to będzie mi obojętnie. :D

Ciekawe czy jednak trafi nam się jakaś niespodzianka w Krajowych Eliminacjach.

BTW, czy te półfinały ze Szwecji mozna oglądać na legalu gdzieś online? Wiecie coś?

polunited

Member
Szkoda, że United States of Emotion nie zgłosili "I Will Follow"...

Nie wyobrażam sobie, że jakimś cudem jeden z tych kręconych telefonem na drodze powiatowej nr 45 teledysków z piosenką nagraną w piwnicy ląduje na oficjalnym kanale Eurovision, jako nasz reprezentant.

Michael Casey xD
Ale to chyba niepolska droga była :p

MF można legalnie oglądać na stronie SVT. Transmisja dostępna na cały świat.

Top Bottom