Contact us

Napierdalamy po polsku

simonPL

Well-known member
Ja już w większym szoku niż rok temu nie będę. :D Pomyślałem sobie, że obejrzę i po prostu zobaczę kto wygra, ale jednak mam te dwie faworytki Carmell i Isabell. Ta pierwsza ma po prostu świetny i kompletny produkt, drugiej czegoś brakuje i moim zdaniem ta piosenka jest taka... niedoskonała? Ale na pewno mogłaby zostać zapamiętana i uzyskać wysoki wynik jak ta Szwedka, która śpiewała "Undo", które moim zdaniem brzmiało fatalnie i było przeciętne, ale jednak jakoś tam się wryło w pamięć. "Voiceless" jest skoczne i na pewno na tle tych wszystkich takich samych balladek, które wybrali do tej pory (obejrzałem recap na YT eurowizyjnym) by się wyróżniło. Niestety te ballady, jedna za drugą, brzmią tak samo, dlatego w ogóle nie kibicuję naszym paniom ze smętami mimo fajnych głosów.

W sumie napisałem o tym już w angielskim wątku, ale może tutaj też się spytam - wiemy jak się mają proporcje głosowania? 50:50? Czy może widzowie są jakby szóstym jurorem i wtedy wszystko w rękach w tych w studio? TVP chyba nawet nie zamierza ujawniać pełnej listy, prawda? Coś tak czytałem. Trochę lipa, że nie znamy zasad (no ale może ja nie znam tylko).

polunited

Member

revallsay

Well-known member
No i Kasia wygrała. Zaśpiewała najlepiej, pozamiatała konkurencję. Czuję, że może zajść wysoko w maju!!!

simonPL

Well-known member
Przyznam szczerze, że był to najsolidniejszy występ, więc spoko. Było gorąco z tym Brzozowskim, nie wierzę to, jak głosowało jury, które dawało go tak wysoko. Pierwsze WTF jak osoba, która miała "odmłodzić" jury czyli Sadowska (która, btw, myślałem, że ma 20 parę lat a tu 41 xd) dała mu 3-cie miejsce chyba. I później, ta kolejna jurorka, punkty za to, że tak pięknie grał (!!!). No masakra :D Niestety, jury zabiło Lanberry i Anetę, a Aneta miała moim zdaniem równie czysty występ co Moś. Nie sądziłem, że tak fajnie będzie się to oglądać.

Bardzo cieszę się, ze Carmell miała pierwsze miejsce od widzów. Szkoda, że nie jedzie.

Mimo wszystko chciałem coś bardziej zapamiętywalnego i wpadającego w ucho. No ale liczę, że w finale będziemy, nawet jak półfinał będzie składał się z 15 takich Kasi Mosi.

lilka

Well-known member
Może już to przeczytaliście w temacie anglojęzycznym, ale właśnie jestem w szoku. Bardzo nie chciałam się niepochlebnie wyrażać o piosence Michała w zeszłym roku, dlatego zniknęłam (z szacunku dla wysokiego miejsca Polski). A teraz moja cierpliwość została tak wynagrodzona, że wygrała moja absolutna faworytka xheart Polska jak na razie w ogóle prowadzi w moim osobistym rankingu!

simonPL

Well-known member
Tak, pamiętam i fajnie, ze się doczekałaś. :D

Dodam, że technicznie wyglądało wszystko spoko (nie rewelacyjnie, ale idzie ku lepszemu), może Ci jurorzy nie dość, że moim zdaniem trochę nietrafieni, to tak bez stołu siedzieli i z plakietkami, trochę biednie to wyglądało. Podawanie punktów też nawet fajne. Orzech tragiczny.

Dodam, ze buczenie kiedy punkty szły do Brzozowskiego było mega chamskie i mi się nie podobało. Wiem, że być może był to wynik dezaprobaty dla umieszczenia go w stawce, ale kurde... z drugiej strony jego ostateczne miejsce II też zasługuje na wygwizdanie TVP.

mgru

Member
O, cześć polski wątku! Jak mogłam nie zauważyć takiej nazwy?

Kibicowałam Carmell, ale Kasia wypadła fajnie i jest komu teraz kibicować. Mam nadzieje, ze TVP wreszcie ogarnie sie i zainwestuje w preselekcje z prawdziwego zdarzenia.

polunited

Member
Ja byłem w kropce i ostatecznie na nikogo nie zagłosowałem. Miałem 5 piosenek, które dla mnie mogły jechać, więc pozostawiłem wybór innym :D
Ale cieszę się, że to Kasia. Fajne jest to, że co roku wysyłamy na Eurowizję co innego: 2014 - cycki, 2015 - przesłanie, 2016 - lata 90', 2017 - coś nowoczesnego.
Boję się tylko o prezentację w Kijowie. Piosenka ma potencjał, który TVP pewnie zmarnuje...

btw. 3 miejsce dla Brzozowskiego od jury, to jakiś żart (to już "Kaka" była lepsza). Ale zrzucam to na średnią wieku.

Televoting dla Carmell wygrał jej znajomy w rozmowie z Orzechem xD

simonPL

Well-known member
Hahah, zgadzam się z tym televotingiem dla Carmell, czasami jak się słuchało znajomych innych wykonawców to odechciewało się głosować zanim zaśpiewali. ;d

Obiecałem sobie rok temu, że nie będę wysyłał już więcej żadnych SMS-ów, ale w trakcie występu jednak się złamałem... i zagłosowałem, ale nie na Carmell, którą umieściłem w moim rankingu na 1-szym miejscu, a na... Anetę. :D Wykonanie na żywo było perfekcyjne, kibicowałem wszystkiemu co nie było płaczliwą balladą, fajnie to wyglądało w telewizji i w końcu ktoś zrobił coś więcej niż tylko stał z mikrofonem. Co więcej, później Aneta mi odpisała na fejsie, więc miłość na najwyższym poziomie.-O- xheart

Jednak tym optymistycznym akcentem moje zaangażowanie w Eurowizję chyba zawieszam do maja, bo ten wybór ani mnie ziębi, ani grzeje, czyli poziom emocji od 3 lat najniższy. Nie umiem nawet ocenić czy błyśniemy i w finale będzie TOP5 czy ugrzęźniemy w półfinale - jest to mało prawdopodobne, no ale patrząc na to, jak kolejne kraje wybierają ballady, zaczyna robić się snooze fest. Przesłuchałem kilka razy "Flashlight" i nadal trudno mi to zanucić, o znalezieniu jakiejkolwiek melodii nie mówiąc, a przecież widzowie usłyszą to raz i głosują albo nie. Z drugiej strony oceny na forum są średnie lub pozytywne, więc chyba jest spoko.

Jak widać, dużo sprzecznych głosów w mojej głowie, ale w związku z tym, że nie czuję się związany z wyborem ani trochę, nie zamierzam w to brnąć. Oczywiście Kasi życzę powodzenia, liczę na duże emocje (choć pewnie takich jak rok temu przy przyznawaniu punktów nie będzie :p) i awans do finału, bo ja znowu odliczam do kolejnych preselekcji czy wewnętrznych wyborów w Polsce i szansę na to, że wyślemy coś dobrego i z fantazją, a nie kolejną ciężkostrawną balladę. Na razie, niestety, czuję jakbyśmy wrócili do czasów Lidii Kopani i spółki.

lilka

Well-known member
Wiecie co, ja nadal się ogromnie cieszę, ale to, że trafiła nam się Kasia z "Flashlight" to był przypadek. Dla własnego bezpieczeństwa Polska powinna wrócić do wyborów wewnętrznych. Oprócz Kasi i Carmell reszta to tragedia, a największa to Paula, Brzozowski i ta Szwedka.

simonPL

Well-known member
Z dwóch wyborów wewnętrznych, tylko jeden był dobry i to dopiero był przypadek. Biorąc pod uwagę, że średnia wieku osób decyzyjnych w sprawach Eurowizji w TVP w zaokrągleniu do pełnych setek wynosi 100 lat to nie wiem czy to dobre wyjście.

Dzisiaj na YT wyskoczył mi taki recap utworów już wybranych na oficjalnym kanale ESC i chyba trochę się zróżnicowało i jest więcej nieballad. Łotwa znowu wysyła coś ciekawego moim zdaniem. Podoba mi się Białoruś i mogłaby wygrać. Jest też dużo badziewia jak Mołdawia. Piosenka Włoch mnie trochę obrzydza. Nie wiem czemu, ale ten taniec, ta małpa... jakoś niezręcznie mi się patrzy na tego kolesia. ;d

lilka

Well-known member
A ja uwielbiam Francję xheart

Verjamem

Well-known member
[MENTION=13024]revallsay[/MENTION], [MENTION=6159]lilka[/MENTION], [MENTION=13224]blue00eyes[/MENTION], [MENTION=11058]mgru[/MENTION]

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet dziewczyny! xrose xkiss :)

Top Bottom