Contact us

Napierdalamy po polsku

Verjamem

Well-known member
Jak się czujecie po łamiącej wiadomości TVP o przedłużeniu zgłoszeń i zmianie terminu pre?

Przyznam szczerze, że niezbyt mnie interesuje całe zamieszanie wokół preselekcji (czekam na konkrety), ale ciekawie to rozegrali przy Woronicza :D No i w sumie fajnie, że przełożyli preselekcje, bo 11 nie mógłbym być na nich a 18 może się wybiorę ;)

blue00eyes

Well-known member
Na początku byłam zła, bo czekałam. Ale jeśli preselekcje mają być lepsze, to chyba warto czekać. Ostatnio ukazało się kilka fajnych propozycji, więc jestem spokojna o poziom :)

simonPL

Well-known member
Ja się zastanawiam co jest prawdziwą przyczyną tego przesunięcia, być może próbują namówić jakąś gwiazdę albo ktoś ważny się nie wyrobił w terminie (ale wtedy mogliby i tak przyznać dzikie karty). Podobnie jak [MENTION=13224]blue00eyes[/MENTION] mam kilka pozycji, które mi się w miarę lub bardziej podobają, więc na pewno jest lepiej niż w zeszłym roku (oczywiście nie wiadomo, czy te propozycje się dostaną). Ciekawe czy Ruchała umie śpiewać na żywo? Jakoś mi to tak zaladuje 2014, Słowianką, co przestała ubijać masło i zaczęła śpiewać. Ostatnio prześledziłem parę stron na polskim forum Eurowizyjnym i jest coraz więcej nowych zgłoszeń, więc mają w czym wybierać, ale uważam, że poza fajną piosenką czy głosem powinno też być wow na scenie, a przez tydzień w korytarzu TVP nie da się zorganizować czegoś dobrego wizualnie, więc tutaj na pewno znowu na uprzywilejowanej pozycji są ballady. Trochę zgadzam się z Dodą w tym wywiadzie - https://www.youtube.com/watch?v=BpWx38jCxus&feature=youtu.be - link wziąłem w forum polskiego, celnie wypunktowała, jednak przykład "My Słowianie" pokazuje, że jednak MOŻNA zrobić coś fajnego i zapamiętywanego reprezentując Polskę na ESC (to jest mój ulubiony występ ever, nic tego nie przebije :p), więc wystarczy mieć dobry pomysł, no ale skromnych aczkolwiek efektownych występów a'la Sia nie spodziewam się po uczestnikach preselekcji.

Nie chcę się rozpisywać na temat konkretnych utworów, bo jednak nie wiadomo co przejdzie, ale jest też dużo badziewia, najbardziej irytują mnie Ci popowi "wokaliści" z kwadratowym do bólu angielskim i z nieprofesjonalnymi teledyskami (wiem, że klip ma mało do występu, ale jednak fajnie żeby całość jako pakiet prezentowała się jako-tako, a nie jak te oficjalne klipy z Macedonii czy z innego kraju na oficjalnym kanale ESC o jakości VHS).

polunited

Member
Boje się, że znowu wygra jakaś ballada. Żeby dobrze zaprezentować uptempo trzeba trochę czasu. A jak TVP chce w kilka dni preselekcje zrobić, to lipa.
Szału w zgłoszeniach też nie widzę...

simonPL

Well-known member
http://eurowizja.tvp.pl/29035384/10-zakwalifikowanych-do-krajowych-eliminacji

Jak Wam się podoba zestawik? :p Pojedzie Paulla czy Brzozowski? A może Marcin Ficz?

Jeżeli chodzi o pierwszą reakcję to:
ba8d66816e65ea9cf4e1e053a84b01b576f2e83e

revallsay

Well-known member
Mam nadzieję, że to nie będzie Ksśka Moś. Nie mogę jej znieść, jej sposób bycia, śpiewania, miny, gesty... naprawdę wolę Rafcia.

simonPL

Well-known member
Ponoć lista zaprezentowana na stronach TVP jest ułożona nieprzypadkowo i najpierw wymieniono te "najlepsze" kawałki, no ale układanie przez TVP kolejności już raz się nie sprawdziło. Naprawdę nie mogę przeboleć, że ten Rybicki się nie dostał, nie znam kolesia, ale to był jedyny utwór, który z chęcią odsłuchiwałem sobie i był charakterystyczny. Helolove miało wokół siebie tyle plotek, być może wcale się nie zgłosili? Szkoda! Tyle się trąbi o tej Lanberry, że jej piosenka wyszła w sierpniu, a TVP mimo to i tak ją umieściło w stawce. Zastanawiam się kto wybierał te utwory? Dobrze, że przynajmniej nie ma żadnego disco-polo i gejo-polo (nazwa zaczerpięta z polskiego forum eurowizji, całkiem mnie rozbawiło w kontekście tych wszystkich arków i runejów :p chociaż Martina Fitcha też bym trochę podciągnął pod tę kategorię, lobby kolegów z instagrama na pewno się ucieszy, że taki faworyt wskoczył do stawki i to na pierwszej pozycji. 10 razy zdązyłem dziś już przeczytać, że ma super kawałek, więc liczę na jakiś hit ;d) .

polunited

Member
Może Landberry ostatecznie remix zgłosiła. Niech się pojawią wszystkie piosenki żeby można było ocenić.
Nawet mamy odrzut z Melodifestivalen od Kempe xD

btw. Co to gejo-polo? :D

polunited

Member
Myślę, że pod kątem piosenek nie jest tak źle, ale to fakt nie ma tam piosenki, która wygrałaby ESC. Tego Kempe jestem bardzo ciekaw.

btw. Tak sobie obejrzałem występ Włocha z San Remo i myślę, że on nieźle namiesza w maju z tym gorylem, swetrem i dziwną choreografią :D Taka fajna piosenka z jajem. Anna Popek chciała to ma xD

revallsay

Well-known member
Włochy powinny wygrać. Koleś ma mega dystans do siebie, jego występ byl zabawny, zapamiętywalny i inny. Eurowizja tego potrzebuje.

polunited

Member
Włoch szaleje na iTunes:
iTunes:
#1 Italy
#5 Malta
#6 Switzerland
#11 Greece
#17 Luxembourg
#30 Spain
#35 Poland
#37 Sweden
#83 Belgium
#90 Ireland
#133 Germany
#146 Austria
#158 France
#161 Netherlands

Całe dwie osoby kupiły songa w Polsce xD

simonPL

Well-known member
btw. Co to gejo-polo? :D

No, twórca sformułowania gejo-polo miał zapewne na myśli te popowe divy w szczupłych męskich ciałkach, które nagrały swoje piosenki i nawrzucały je na YouTube'a. Bardzo mnie się to spodobało, więc się podłączyłem pod to. :p

Jak pewnie wiecie, Helolove napisali, ze jednak zgłosili utwór. Zastanawiam się, jak komisja mogła stwierdzić, że Olaf Bressa prezentuje wyższy poziom. I do tego w komisji siedział "spec" A. Orzech.

Ja jednak widzę nadzieję w Carmell - Faces. Bardzo mi się podoba! Nie zamierzam jej kibicować, bo po zeszłorocznych wynikach dochodziłem do siebie 3 miesiące :D więc jestem już mentalnie gotowy na Paullę w Kijowie (nawet ją lubię, mam z nią miłe wspomnienia, parę lat temu moja bliska znajoma słuchała jej miłosnych piosenek i tekst "pracę mam i wszystko jest okej" tak zapadł mi w pamięć, że czuję dożywotni sentyment, ale nie chciałbym jej na scenie w Kijowie, co oznacza ze ma duże szanse na to, bo moje chęci i niechęci eurowizyjne mają się nijak do wyboru narodu).

Pod piosenką Faces znalazł się śmieszny komentarz jakiegoś desperata:
JEŚLI CHCECIE ŻEBY KTÓRAŚ Z TYCH PIOSENEK TJ. ONLY HUMAN, FACES, FLASHLIGHT WYGRAŁA PRESELEKCJE TO NA NIĄ GŁOSUJCIE BARDZO INTENSYWNIE, BO DO TELEFONÓW TEGO DNIA DOBIORĄ SIĘ TEŻ BABY PO 30 ZAKOCHANE W TYCH SMĘTNYCH, KOMPLETNIE NIE-EUROWIZYJNYCH KLIMATACH PAULLI Z TYM KURWA ZJEBANYM KAWAŁKIEM. TĄ DROGĄ PRESELEKCJE WYGRAŁ SZPAK ZAMIAST MARGARET, WIĘC NIE POZWÓLMY HISTORII ZATOCZYĆ KOŁA, BO ZNOWU GÓWNO OSIĄGNIEMY, WIĘC W SOBOTĘ GŁOSUJCIE NA KTÓRĄŚ Z NICH I NIE CZEKACJE ŻEBY KTOŚ ZA WAS TO ZROBIŁ.

xDDDDDDD

Jak Paulla osiągnie takie "gówno" jak Szpak to dla mnie spoko. Nie żartuję sobie, uważam, że ona ma duże szanse, żeby tam pojechać. Umie śpiewać, ma balladę, polskie jury będzie zachwycone, sms-y też pójdą.

EDIT 23:20 - czy ktoś ma link do piosenki Rafała Brzozowskiego? Na blogu dziennik-eurowizyjny zamiast utworu wkleili info, że jest to tak złe, ze tego nie opublikują. :D :D :D Nie mogę się doczekać aż to usłyszę, ale wszędzie same ostre komentarze bez dowodu w postaci dźwięku. Jest tylko jakiś linpy fragment na YT nagrany chyba dyktafonem i brzmi faktycznie nie bardzo.

Verjamem

Well-known member
Piosenka Włoch faktycznie intrygująca, ale nie widzę jej jako zwycięzcy. Włoski to pomimo wszystko nie angielski, więc ludzie w Europie nie zrozumieją tekstu + przez to też, obecność goryla na scenie wyda się dosyć dziwna.

simonPL

Well-known member
Cóż, piosenka Brzozowskiego jest dokładnie w tym samym stylu jak cała reszta jego "hitów", więc trochę mnie dziwi taka skala negatywnych komentarzy, ludzie naprawdę spodziewali się materiału na Grammy? Uważam, że zarówno on, jak i Paulla mają niestety spore szanse na dobry wynik SMS-owy, z tej dwójki wolałbym już ją.

W związku z tym, że wydaje mi się, że rok będzie pełen ballad (już trochę jest) to tak jak już wspomniałem będę się cieszył ze zwycięstwa czegokolwiek bardziej skocznego. Bardzo lubię Carmell i to jest mój numer 1 z tego całego zestawu i w zasadzie tylko ten wybór mnie by jakoś tam bardziej ucieszył. Ciekawi mnie jak zaśpiewa dziewczyna od "Only Human", "Piątek" to duży radiowy hit i niezbyt za nim przepadałem, ale może ludzie zagłosują bo znają? Niestety nie ma w tej piosence pierd*lnięcia, no ale chyba żadna z naszych propozycji tego nie ma. Resztę poza "Faces" mogę podzielić na grupę przeciętne plus, czyli takie, które można byłoby przełknąć (Sablik, Lanberry, Isabell i Paulla), gdzieś zupełnie bez emocji podchodzę do "Fight for us", a reszta to takie trochę przeciętne/mizerne, nie umiem się zachwycić ani piosenką Moś czy Nizińskiej i naprawdę zdałem sobie sprawę, że już bardziej podoba mi się Paulla. ;d

Na samym dole Brozowski i Olaf, ten drugi być może dlatego, że jakoś lipnie brzmi to audio na jego kanale, jak przepuszczone przez kasetę magnetofonową i dodatkowo paintowska graficzka. Może na żywo się wybroni.

No cóż. Jeszcze parę dni. :)

Top Bottom