Contact us

Napierdalamy po polsku

kopachka

Well-known member
Dear friends from Poland, please let me know what is a must-see in Warszawa? Gonna spend ~30 hours there. Thanks :D

polunited

Member
Czy tylko ja uważam, że lista OLiS to jakaś paranoja?
Grzeszczak debiutuje na 3 pozcyji ze złotą płytą, a Paluch na miejscu pierwszym bez certyfikatu :confused:

simonPL

Well-known member
Ta lista jest z dupy. Tak samo jak Airplay, chociaż przynajmniej tutaj dają Top 100. Te listy nie odzwierciedlają popularności piosenek i albumów naprawdę, poza tym strony są tak skonstruowane, że gdyby nie angielska wikipedia to ciężko byłoby szukać czegokolwiek w archiwum po tytule czy artyście.

Złote płyty przyznaje się na wniosek wytwórni, a nie automatycznie, więc może wytwórnia Palucha tego nie zrobiła. Ale OLiS jest układany na podstawie zamówień do sklepów i to wybranych, w efekcie: wystarczy duża promocja w Empiku przy kasie i album ląduje na pierwszym miejscu, wielokrotnie tak było i praktycznie obojętnie jaki album nie jest aktualnie wałkowany w Empiku przy kasie za 20 zł to wskakuje on na wysoką, często pierwszą pozycję.

Co do wyróżnień to dostaje się je też za streamy i sprzedaż w necie, więc często jest tak, że złotą płytą jest coś co nawet nie zadebiutowało na OLiS.

Pisałem o tym do ZPAV już nawet, bo mnie takie rzeczy wkurzają i zamierzam zrobić to znowu w tym tygodniu, więc trochę Twoja uwaga się zbiegła z moimi planami :D Oni zawsze mi odpisywali i kiedy zasugerowałem rozszerzenie top5 airplaya to to zrobili, ale nie wiem czy to moja zasługa czy to czysty przypadek :D Ale fajnie byłoby, gdyby te listy uwzględniały też sprzedaż cyfrową. W airplay-u tak samo, to co gra RMF i Eska zawsze ląduje wysoko, a ma się często nijak do certyfikatów.

Listy nawet na Ukrainie i w Rosji są czytelniejsze i można więcej z nich wywnioskować, nie wspominając już o tym, że na tamtych stronach można łatwo sprawdzić historię notowań po nazwie artysty np.

polunited

Member
[MENTION=13617]simonPL[/MENTION] Wiedziałem, że mi to ładnie opiszesz, ale nie chciałem Cię z nicka wywoływać, żebyś nie czuł się zobligowany xD hyhy

XXI wiek a ZPAV nie potrafi normalnej listy stworzyć :?

blue00eyes

Well-known member
Wszystkiego najlepszego kochani z okazji Świąt! Sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym, szczęścia i przede wszystkim dużo zdrowia w nadchodzącym roku, który będzie, mam nadzieję, jeszcze lepszy niż ten..
xxmas xxmas xxmas

simonPL

Well-known member
[MENTION=13224]blue00eyes[/MENTION] dla Ciebie też!

PS: Pani ze ZPAV mi odpisała, że pracują nad zmianami. Zobaczymy! :D

simonPL

Well-known member
Ja nadal liczę na to, że Gosia Andrzejewicz uratuje show. Co prawda nie wiem, czy nagra coś lepszego od "Wojowniczki"... ale warto czekać. W końcu zapowiedziała się na nasze preselekcje :D

A poważnie to od 3 lat jest u nas wielki szał na Eurowizję i mam wrażenie, że z roku na rok rośnie, więc zdziwiłbym się gdyby nie zgłosiło się kilka topowych nazwisk, które od roku dopracowują swoje piosenki i wystąpią na równie dopracowanym, co regulamin, konkursie w TVP. :p

simonPL

Well-known member
Czy śledzicie doniesienie na temat tego kto się zgłosił, a kto nie? Mam nadzieję, że fakt zgłoszenia Ady Szulc i Helolove z "Hide & Seek" nie jest tylko plotką, uwielbiam ten utwór już od września, więc chciałbym żeby faktycznie wziął udział w preselekcjach i je jakimś cudem wygrał, jeżeli reszta będzie na takim poziomie jaki widać.

Kawałek jest świetny, klimatyczny, może rewelacyjnie wyglądać na dużej scenie z dobrą oprawą świetlną.

Co do reszty to Ci wszyscy chłopcy co tam próbowali się pozgłaszać albo to zrobili, cóż... uważam, że nie powinni oni jednak wychodzić poza własne 4 ściany i sobie na spokojnie robić dubbingi i układy pod nowe piosenki Britney Spears w swoich sypialniach, ew. jakiś recital dla mamy w dużym pokoju.

Co do disco-polo to jeżeli przyjdzie przykaz z góry, że jakiś "artysta" tego gatunku ma się pojawić to chyba nie ma bata... A TVP chce nawet organizować razem z ZPR Media (nadawcą Polo TV i Eski) jakąś wielką galę disco polo za pół roku. Wiem, ze to się sprzedaje, ale tzw. misja TVP poszła już zupełnie w pizdu, kiedy oglądalność leci na łeb na szyję. Mam nadzieję, że komisja się nie ugnie.

polunited

Member
Na razie nie widzę na horyzoncie jakiejś fajnej piosenki na ESC. Jedynie "Hide & Seek" prezentuje się przyzwoicie. Mam nadzieję, że ostatni tydzień zgłoszeń nam coś fajnego przyniesie. Osobiście chciałbym, żeby Cleo "Na Pół" zgłosiła xheart Ale to się nie wydarzy...

blue00eyes

Well-known member
W "Hide&Seek" podoba mi się tylko końcówka, może jak to inteligentnie skrócą, będzie ok. Podobają mi się też "Lampy" - to jest takie mega nie na Eurowizję, ale wyróżnia się :) Reszta do kitu, najgorszy Maga.

Choć i tak z tych wszystkich zgłoszeń najbardziej podoba mi się "Not completely yours"...

Top Bottom