Ta lista jest z dupy. Tak samo jak Airplay, chociaż przynajmniej tutaj dają Top 100. Te listy nie odzwierciedlają popularności piosenek i albumów naprawdę, poza tym strony są tak skonstruowane, że gdyby nie angielska wikipedia to ciężko byłoby szukać czegokolwiek w archiwum po tytule czy artyście.
Złote płyty przyznaje się na wniosek wytwórni, a nie automatycznie, więc może wytwórnia Palucha tego nie zrobiła. Ale OLiS jest układany na podstawie zamówień do sklepów i to wybranych, w efekcie: wystarczy duża promocja w Empiku przy kasie i album ląduje na pierwszym miejscu, wielokrotnie tak było i praktycznie obojętnie jaki album nie jest aktualnie wałkowany w Empiku przy kasie za 20 zł to wskakuje on na wysoką, często pierwszą pozycję.
Co do wyróżnień to dostaje się je też za streamy i sprzedaż w necie, więc często jest tak, że złotą płytą jest coś co nawet nie zadebiutowało na OLiS.
Pisałem o tym do ZPAV już nawet, bo mnie takie rzeczy wkurzają i zamierzam zrobić to znowu w tym tygodniu, więc trochę Twoja uwaga się zbiegła z moimi planami
Oni zawsze mi odpisywali i kiedy zasugerowałem rozszerzenie top5 airplaya to to zrobili, ale nie wiem czy to moja zasługa czy to czysty przypadek
Ale fajnie byłoby, gdyby te listy uwzględniały też sprzedaż cyfrową. W airplay-u tak samo, to co gra RMF i Eska zawsze ląduje wysoko, a ma się często nijak do certyfikatów.
Listy nawet na Ukrainie i w Rosji są czytelniejsze i można więcej z nich wywnioskować, nie wspominając już o tym, że na tamtych stronach można łatwo sprawdzić historię notowań po nazwie artysty np.