Contact us

Napierdalamy po polsku

simonPL

Well-known member
Ja też tak czuję. Przecież mamy tu ponad milion Ukraińców! :D Poza tym piosenka też sporo razy była ściągnięta u nas na iTunes (tzn. poszło to w dziesiątki, a nie miliony, ale chodzi mi o porównanie z resztą), więc wielce prawdopodobne, że będzie od nas 12 (telewidzowie), chociaż nie wiem jak tam jurorzy.

Ale ja bardzo lubię "1944", a wersja na żywo miażdży, więc nie obraziłbym się, gdyby Ukraina wygrała. Dla mnie mimo wszystko zwycięstwo Rosji byłoby zaskoczeniem, trudno jest mi sobie wyobrazić, że ten utwór i ten występ wygrywa, pewnie będzie wysoko, ale czy zwycięży? Gdybym miał układać osobisty ranking to pewnie umieściłbym Rosję gdzieś w drugiej dziesiątce, podobało mi się to tylko przez parę godzin po premierze klipu, kiedy działał efekt WOW. Tego efektu na żywo już nie ma. Ale jeżeli Rosja wygra to liczę, że t.A.T.u. pojawią się razem na scenie, jak to mają w zwyczaju, kiedy u nich dzieje się coś dużego (Igrzyska, poprzednia Eurowizja), więc płakać nie będę :D

Poza Ukrainą lubię Francję, Amir ma duży potencjał na wydanie największego hitu radiowego moim zdaniem i liczę, że będzie wysoko. Australia jest bardzo dobra. Podobają mi się też Węgry, ale to nie jest materiał na zwycięstwo i czegoś tam brakuje, koleś dziwnie tupie nogą i ma śmieszny chórek, ale fajnie brzmi i na pewno na niego będą głosować wszyscy zachwyceni głosem i wyglądem. No i bardzo-bardzo lubię Niemcy, jako jedyny w Polsce.

Po półfinale spodobała mi się też Gruzja, szczególnie druga część tej piosenki. :) Ale to bardziej moja lista ulubionych niż kandydaci do zwycięstwa.

Chciałbym Ukrainę, Francję lub Australię - w tej kolejności. Wygrana Australii by za dużo namieszała technicznie.

Co do Polski to zupełnie nie wiem - czy nagle się nie okaże, że wskakujemy do top5 (fajnie by było) czy może coś w stylu "In the name of love" (ciut gorzej)... ;d

blue00eyes

Well-known member
Może wejdziemy do TOP10. Na tle innych wcale nie wypadamy tak źle, Michał jest na żywo dużo lepszy, w półfinale nie pokazał wszystkiego, mam nadzieję, że wyciągnie jeszcze to ostatnie 'life' jak na koncertach promocyjnych.

Z moich faworytów zawiodłam się na Azerbejdżanie, słabo to wokalnie wygląda; nie podoba mi się scena u Włoszki, nie lubię stroju Poli, a Justs dziwnie sapie do mikrofonu na końcu. Nie wiem na kogo zagłosuję, Rosja na pewno i ktoś kto mnie pozytywnie zaskoczy.

polunited

Member
Ja lubię piosenkę z Rosji, ale nie chciałbym żeby wygrała. Tak jak marudzę przy Szpaku, że jego piosenka jest "dated", tak uważam że Rosja ma ten sam problem. Już "Shady Lady" brzmi bardziej nowocześnie, a to było 8 lat temu :p

Dla mnie najlepszą opcją jest wygrana Ukrainy, bo to genialna piosenka. Może też wygrać Australia, bo uwielbiam Dami Im, chociaż jeśli chodzi o piosenkę, to stać ją na więcej. No i Eurowizja w Berlinie (o ile tam zorganizują) by mi pasowała. Może bym się wybrał :p Ewentualnie Szwecja zaczaruje swoim plagiatem, w końcu większość już gdzieś to słyszała. :D

Buki dają na Rosję kurs poniżej 2,0, a to zazwyczaj oznacza pewną wygraną. Oby pierwszy raz się mylili.

W każdym razie jak Rosja wygra, to będzie nasza wina. Trzeba było dać Maragret* x12s

*taki żarcik

blue00eyes

Well-known member
3 miejsce w televoting - szok i niedowierzanie. Spodziewałam się słabszego notowania u żyri, ale to przedostatnie miejsce to jakiś ponury żart.

simonPL

Well-known member
Jdpole, jakie emocje. Myślę, że żaden inny wykonawca by takich nie zapewnił. :D

Najpierw było mi bardzo smutno, jak nikt nam nie dawał punktów od jury, a później... jak ogłosili miejsca do 11 i nas tam nie było... dziesiąte... dziewiąte... i tak dalej, i tak dalej. No kurde, Szpak zafundował niezłą jazdę.

Czekam teraz na kolejną burzę nad Wisłą na temat jury. :D
Poza tym sądziłem, że to właśnie od nich dostaniemy punkty.

EDIT:

Punkty:
e57899f0da9c8095.png

polunited

Member
Mnie to nie dziwi. W przypadku ludzi zadziałało to samo, co w naszych preselekcjach.
Jeśli chodzi o jury, to oni głównie oceniali piosenki. Jeżeli piosenka nie była nowoczesna, to dostawała po dupie. To spotkało Macedonię, Rosję i nas. Nic nowego.
Zamiast srać ogniem wybierzmy w końcu normalną piosenkę.
Wyobraźcie sobie co by było, gdyby Szpak pojechał z naprawdę dobrym numerem.

Podczas wyników televotingu kopara mi opadła.

revallsay

Well-known member
O kurcze, no jest moc xheart Najlepszy prezent, jaki kiedykolwiek dostałam na urodziny xheart Strasznie się cieszę! Michał proved everyone wrong!

A najlepsze jest to, że pewnie za rok też wystąpimy xheart Ukraina wygrała, Michał 8smy, Ania Popek podawała punkty, a jest ulubienicą prezesa - gdyby miał Eurowizję w dupie, dałby jakiegoś Roberta Janowskiego czy inną Basie Kurdziej-Szatan albo w ogóle jakąs randomową osobę xheart I pewnie oglądalność była ok :D

blue00eyes

Well-known member
Wiedziałam że będzie Ukraina vs Rosja na końcu, czułam, że Australia wygra u żyri, ogólnie męczy mnie ta Eurowizja już. Z roku na rok widać, jak to jest ustawione.

simonPL

Well-known member
Fota dnia
MLSjSPEk6UM.jpg

Tja, oni byli zbyt dramatyczni, tak bardzo chcieli wygrać, że im bardziej oglądałem te ich zestresowane miny tym bardziej kibicowałem Jamali, która sobie tam klaskała i tak dalej. Tzn. nawet bez tego jej kibicowałem, ale 3-cie miejsce dla Rosji wydaje się być fair. W ogóle tym roku ułożyłem sobie swoje top10 na podstawie tego co mi się podobało plus trochę przewidywań co się sprawdzi i muszę się pochwalić, że mam coraz lepszego eurowizyjnego nosa, chyba zostanę ultrasem :p
1. Ukraina / 2. Australia / 3. Francja / 4. Szwecja / 5. Węgry / 6. Litwa / 7. Rosja / 8. Bułgaria / 9. Polska / 10. Włochy

Trafiłem dwa pierwsze miejsca i byłem blisko w pozycjach dla Francji, Szwecji, Litwy i POLSKI (proszę, jak zadziałała na mnie magia tej piosenki :D ). Szkoda, że totka mi się nie udało wygrać 60 milionów. ;/

Australii zwycięstwa bym nie chciał, bo to gmatwałoby za bardzo sprawę. Wygrywa kraj spoza Europy, koncert organizuje ktoś w Europie, aićpan.

polunited

Member
Może jednak trzeba było dać Rosji wygrać, bo będą stawać na rzęsach, aż to zrobią. A tak, by wygrali i byłby spokój na jakiś czas jak po 2008 roku :D
Dobrze, że Azerdży...Azreby... Baku nie chce wygrać :p

simonPL

Well-known member
A czy piosenka "Color of your life" też nie jest szwedzka? Nazwisko kompozytora, które pojawiało się na belce tak brzmiało, ale tutaj Artur Orzech dziwnie milczał. ;d

Btw, faktycznie wiele światowych hitów powstaje w Szwecji, wiedziałem to wczesniej, ale czasem byłem zaskoczony jak prezentowali te szwedzkie hity w przerwie na głosowanie i było tam sporo piosenek, których bym nie podejrzewał.

I zrozumiałem w końcu dlaczego ludzie uwielbiają tak tę Petrę. Rewelacyjna prowadząca! :D

PS: Uważam, ze SMS-y są w Polsce za drogie. W innych krajach też tak zdzierają? W UK chyba 15 pensów jeden kosztuje.

blue00eyes

Well-known member
Prowadzący bomba, bardzo mi się podobali. Nawet zdarzyło mi się uśmiechnąć do niektórych sucharów :D

Nie nudziłam się też zbytnio w oczekiwaniu na głosy, chociaz ten Justin ehh.. fajnie, że pokazali ubijanie masła :mrgreen: jeszcze długo będę pamiętać tamten występ. Stare dobre czasy.

simonPL

Well-known member
No właśnie o tego Varena mi chodzi, nie ma tam napisane skąd on jest, w necie też ciężko coś znaleźć. Co prawda mi w ogóle nie przeszkadza to gdzie powstają utwory i kto z kim współpracuje, po prostu jestem ciekaw.

Co do żartów prowadzącej to bawiło mnie jak poganiała prezenterów z różnych krajów, żeby dawali dwunastki, ale najlepsze chyba i tak było jak przy pokazie "człowiek kontra maszyna" stwierdziła, ze jako singielka coś o tym wie. :D :D :D

blue00eyes

Well-known member
To było odważne ;) Musi mieć dystans do siebie.

Podobało mi się "OK, OK, may we have your 12 points, please?" powtarzane po stokroć. :)

simonPL

Well-known member
Tymczasem "Cool Me Down" dostało oficjalne wideo i trzeba przyznać... że jest STRASZNE. :D Jeżeli utwór "Color of your life" brzmi jak sprzed 10 lat, to nowe wideo Margaret wygląda na robotę z późnych lat 90. I ten wieloryb... no ma-sa-kra. Po co w ogóle to wydawali, skoro Lyric Video jest całkiem dobre i ma już 15 mln? :D

https://www.youtube.com/watch?v=HWX-Mw4dbCs

polunited

Member
Może tak długo czekaliśmy na publikację, bo wgranie wieloryba tyle trwało :D
Swoją drogą, w tym roku nasze preselekcje mają motyw zwierzęcy: Szpak, syrena i teraz wieloryb :D

polunited

Member
Po dwóch tygodniach się zorientowałem, że w Bułgarii ten hook z ludzkim głosem zastąpiono fletem. Brawo ja! xfacepalm

Top Bottom