Contact us

Napierdalamy po polsku

polunited

Member
Jak tak dalej pójdzie z tymi wyciekami (Rosja, Francja, Szwecja, Hiszpania), to będziemy mogli oglądać cały konkurs jeszcze przed jego transmisją....

simonPL

Well-known member
Odkąd wszystkie próby i tak są na YouTube to i tak nie ogląda się tego z takimi emocjami jak jeszcze 10 lat temu. Widziałem tylko Rosję i nie spodziewałem się, że będzie to tak cienko wyglądać w telewizji! Prawdę mówiąc jestem w małym szoku jak amatorsko prezentuje się ten występ :D Kandydat do zwycięstwa? Dla mnie out of top 10, miejsce w drugiej dziesiątce byłoby fair, chyba nawet bardziej podoba mi się Polska. Zobaczymy, jak to będzie wyglądało na ekranie.

System podawania punktów (mimo ogólnego zwiększenia znaczenia telewidzów) też jest trochę niehalo, jak mamy się emocjonować punktami przyznawanymi przez jakichś pięciu nieznanych ludzi z każdego kraju? :D Jak sobie rzuciłem okiem na listę jury to dominują ludzie powyżej 30-40 roku życia, czasem nawet wyżej, ale może to akurat zadziałać dla nas na plus. Ciekawi mnie, jak bedzie wyglądała ta druga część i czy faktycznie do samego końca będą emocje.

Nasze jury też nietrafione. Najmłodsza Monika, czterech facetów. Mogli dać jakąś młodą wokalistkę zamiast męża Moniki Kuszyńskiej. Wyglądało to na łapankę. Mogli złapać kogoś z nas. :p

polunited

Member
Akurat zmiana systemu głosowania mi się podoba, ale wolałbym żeby najpierw standardowo były podawane punkty z głosowania televotingu, a później dodawane do nich głosy od jury. Ale dla EBU łatwiej jest podać najpierw przez 45 min głosy jury, które mają od 24 godzin i na spokojnie policzyć televoting. Drugą sprawą jest to, że lepiej to wygląda jak lud punktuje i poprawia wyniki jury, niż odwrotnie. Pomimo tego, że nie ma to znaczenia, bo końcowy wynik jest taki sam, to jednak z psychologicznego punktu widzenia wygląda to lepiej.

Anyway, obstawiam awans:
  • Grecji
  • Węgier
  • Armenii
  • Rosji
  • Czech
  • Cypru
  • Azerbejdżanu
  • Islandii
  • Bośni i Hercegowiny
  • Malty

To nie są moi faworyci, tylko typowania :p

btw. te belki mi się nie podobają. Gdzie są flagi!!!!! Skandal!!! oOX

simonPL

Well-known member
Kurde, pierwsza połowa występów I półfinału jest tak słaba, że zacząłem myśleć, że byśmy to wygrali gdybyśmy brali w tej częsci udział. Na razie wystąpiło 12 artystów i spodobały mi się Węgry, San Marino (! :D), Czechy, no i... Rosja. Ale tylko dlatego, że reszta stanowi w zasadzie tło. Jakaś pioseneczka, okej, następna, wszystko łatwe do zapomnienia.

Koleś z Estonii teraz na scenie - również spoko (chociaż Orzech ma zupełnie inne zdanie).

Myślę, że jak San Marino awansuje (a powinno! :D) to mamy szanse na całkiem wysokie miejsce w tej marnej zupie, chociaż może drugi półfinał będzie cięższy?
Z drugiej strony nie mam eurowizyjnego gustu i moje przewidywania w zasadzie nigdy nie mają odzwierciedlenia w wynikach.

EDIT po wszystkich występach:

Nie wiem czy umiałbym wybrać top 10. Na pewno chciałbym, żeby awansowała wokalistka z Czech. Jestem trochę przytłoczony efektami specjalnymi, wszyscy zapomnieli, że to konkurs piosenki, a nie sci-fi. Ciekawi mnie to San Marino. Jeżeli im się uda to nam też. :D

polunited

Member
Dla mnie najlepsza Islandia. Świetnie to wyszło. Lepiej niż Rosja.
W San Marino, to chórko-tancerki odwaliły cała robotę :p Mogły z tą piosenką wystąpić jako girlsband.
Na występ Estonii nie mogłem patrzeć, tak dziwnie się poruszał, że czułem się niekomfortowo. Nie wiem czy chciał mnie uwieść czy zgwałcić :confused:

simonPL

Well-known member
Ja na niego nie patrzyłem, może dlatego oceniłem go lepiej. Leciał w tle, jak pisałem tamtego posta. :p

SZOK! Nie ma San Marino! :( :D

simonPL

Well-known member
Czy ta aplikacja, którą tak zachwala Orzech to faktycznie jakaś opcja głosowania przez internet? Czy ona po prostu przygotowuje SMS-a do wysłania? Ma to ktoś?
Pytam w kontekście głosowania finałowego. :p

PS: Czy ktoś może powiedzieć Orzechowi, żeby nie zagłuszał powtórek? Bleh. Nigdy się nie nauczy.

simonPL

Well-known member
No to chyba Artur Orzech tego nie wie, bo reklamował to jak alternatywną formę głosowania. Pamiętam, ze poprzednio tak było, ale wydawało mi się, że mogło się coś zmienić po tych zapowiedziach.

Verjamem

Well-known member
Ja odniosłem wrażenie, że akurat skomplementował Kaliopi :) Może nie wyczułem ironii, ale to "Wróciła Eurowizja lat 80., dziękujemy Ci Kaliopi!" brzmiało dość przekonująco.

blue00eyes

Well-known member
"Co tu się wydarzyło!? Nie wierzę!" i to dalej, co zacytowałeś było sarkastyczne, no i zaśmiał się lekko szyderczo jeszcze.

Nie spodobało mi się też faworyzowanie Gruzinów, akurat w tym przypadku Szwedzi mu nie przeszkadzali, choć wszystkich, którzy mieli szwedzkie piosenki, wytykał palcami :mad:

polunited

Member
Orzech ma taki sposób mówienia/czytania z kartki, że ja czasami nie wiem czy mówi z ironią czy nie.
Poza tym niby zna się na konkursie, a jednak mam wrażenie, że nie i wie tyle, co wyczyta na jastrzabpost.pl :p

Verjamem

Well-known member
Jako komentator ma dostęp do odpowiednich materiałów i informacji, ale zastanawiam się, czy on to czyta przed czy na bieżąco w trakcie transmisji i czy nie stąd biorą się takie reakcje jak "[Sanja] studiuje arabistykę....aha".

blue00eyes

Well-known member
Myślę że ma jakieś notatki, jakoś musi przedstawić każdego artystę, a wątpię, że z pamięci potrafi o każdym coś powiedzieć, w końcu to jest ponad 40 osób. Tym bardziej, że w półfinale i potem w finale mówi generalnie to samo, zwróćcie na to uwagę jutro ;)

blue00eyes

Well-known member
Chciałabym Rosję, ale nie wiadomo co tam jury nawymyślało. Liczę też na Bułgarię.

Za to nie chcę baardzo Ukrainy, to byłoby okropnie polityczne i nic dobrego z tego nie będzie, lubię "1944", ale nie chcę, żeby wygrało. Czuję, że Polska da 24 punkty Ukrainie.

Top Bottom