Contact us

Napierdalamy po polsku

simonPL

Well-known member
Po ubiegłorocznej Eurowizji Michał Szpak był zafascynowany Łotwą i Aminatą, stwierdził, że ucieszył go jej wysoki wynik, bo to daje nadzieję, że takie występy jak jej się przyjmują i chce zgłosić coś podobnego. Spodobała mi się ta wypowiedź i gdyby faktycznie Szpak wysłał coś tak dobrego to bym go wspierał w 100 procentach, jednak - tu już zaczyna się kwestia gustu - moim zdaniem "Color of your life" nie stało nigdy obok "Love Injected". Co więcej - moim zdaniem te dwa utwory są tak daleko od siebie, że Szpak może Aminatę widzieć tylko jako malutką kropkę na horyzoncie.

Jego utwór jest moim zdaniem jak wersja demo czegoś co próbowało być patetyczne, ale nie wyszło. W tej sytuacji chyba bardziej bym się cieszył gdyby Jarzębina z "Koko Euro Spoko" pojechała na Eurowizję niż on.

Oceniam piosenkę i odsuwam na bok jego irytujące zachowanie, ale masz rację - skoro nas reprezentuje to spoko, to jest po prostu kolejny wybór dokonany przez nasz naród, którego nie rozumiem, ale nie zamierzam pisać anonimowych donosów i uprawiać klasycznego hejtu. A dopóki temat jest gorący to przyjmę taktykę lilki i jej podejścia do Margaret, czyli nie będę pisał wcale lub bardzo mało. :mrgreen:

polunited

Member
Dla mnie problemem nie jest Szpak, tylko piosenka. W 2003 byśmy byli w top 3 ale świat idzie do przodu muzycznie, a my stoimy w miejscu. Przynajmniej głosujący stoją.
Cały czas nie mogę uwierzyć, jak osoba która nie sprzedaje swoich płyt osiąga takie wyniki w głosowaniach z przeciętnymi piosenkami...

simonPL

Well-known member
Zgadzam się z tym, co napisano na dziennik-eurowizyjny.blog.pl:

Wielu mówi, że wygrał wczoraj najlepiej pokazany i przygotowany występ oraz emocje Michała i jego silny głos. Prezentacja Margaret wypadła poprawnie, jednak przy szybkiej piosence z choreografią w bardzo prosty sposób wychodzą wszelkie mankamenty związane ze słabą realizacją i pracą kamer, którą TVP od wielu lat oferuje. Z kolei piosenka Edyty Górniak mogła być zbyt trudna dla głosujących, chociaż wokalistka wykonała utwór z niesamowitą mocą i swoim występem przekonała nawet tych, którzy planowali głosować na Margaret. Czy i jak duży był wpływ bardzo zorganizowanych fanów Michała na jego wynik? Nie wiadomo. Oczywiście istnieje wiele ciekawych teorii chociażby o tym, że skomplikowany system televoting nie był dobrym pomysłem, że Margaret i Edyta zneutralizowały siebie nawzajem czy nawet o tym, że Artur Orzech jednak się pomylił i odwrotnie przeczytał wyniki top3.

Zły nastrój wielu fanów Eurowizji i swoisty hejt jaki kierowano pod kątem Michała Szpaka spowodowany jest głównie tym, że preselekcje w ogóle zorganizowano i że udało się uzyskać bardzo wysoki poziom oraz rozgłos w Europie. Fani mają świadomość, że Michał jest bardzo dobrym wykonawcą, jest charakterystyczny, a jego utwór to pełna emocji ballada, jednak wiedzą też, że w stawce był utwór „Cool me down”, który (nawet ze słabszym wokalem) byłby świetnie pokazany w Sztokholmie i że to z nim Polska mogłaby walczyć o zwycięstwo. Podobnie mówi się o Edycie, na którą wielu fanów bardzo długo czekało. Portal Wiwibloggs wśród lepszych opcji wymienił nawet Natalię Szroeder. Wielu liczyło też na Dorotę Osińską czy Kasię Moś. Poczucie „zmarnowania szansy” to powód dla którego fani podeszli do wyników bardzo emocjonalnie, ale na pewno będą wspierać Michała Szpaka w Sztokholmie, bo to w końcu reprezentant Polski. Sam Michał był wczoraj obecny na AfterParty zorganizowanym przez OGAE Polska, gdzie zebrał gratulacje od wielu fanów i przyznał, że teraz jest z nimi w jednym teamie.

revallsay

Well-known member
Biedna Edzia, tak mi jej szkoda :(

http://www.pudelek.pl/artykul/90056/gorniak_twierdzi_ze_przegrala_przez_sukienke_byla_roztrzesiona/

Edith:

Edzia napisała tak na fejsie:

Czy warto było ? Oczywiście że Tak. Zawsze warto sprawdzić, czy nie zgubiło się wewnętrznej pokory. Bez niej ani rusz.

giphy.gif

chyba się posram!

cały post: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=948707878538266&id=199500850125643

polunited

Member
Swoją drogą ten hejt na Michała będzie jeszcze większy, jak w maju nie zajmie dobrego miejsca.
Wszyscy przeciwnicy będą mówić, że gdyby Margaret pojechała byłoby inaczej (a tego już się nie dowiemy)
Trochę zaczynam mu współczuć.

simonPL

Well-known member
Ja wbrew pozorom nie widzę jakiegoś wielkiego hejtu na Michała i nie sądzę, że zajmie katastrofalnie niskie miejsce. Nie powinien być niżej od Moniki Kuszyńskiej, więc zawsze będzie można powiedzieć, że idziemy ku lepszemu. ;d

Co więcej, uważam że obrywa się zdecydowanie bardziej Margaret, za to że "nie umie śpiewać" i jest drugą Mandaryną. O dziwo o Edycie było dość cicho, do momentu jej słodkiej wypowiedzi na temat... jak mu tam było... Michała Szpaka.

polunited

Member
Ja wbrew pozorom nie widzę jakiegoś wielkiego hejtu na Michała i nie sądzę, że zajmie katastrofalnie niskie miejsce. Nie powinien być niżej od Moniki Kuszyńskiej, więc zawsze będzie można powiedzieć, że idziemy ku lepszemu. ;d

Akurat po tych kursach bukmacherskich sprzed preselekcji myślę, że mu się oberwie w maju.
Niby teraz mamy 6 miejsce, ale z czasem będziemy spadać. Bo przy tworzeniu kursów oprócz samej piosenki, występu, historii startów itp., brane jest również pod uwagę, to ile osób stawia na dany kraj. Na razie kursy zostały zredukowane o samą piosenkę, z czasem zredukują o liczbę osób, które stawia na nasz kraj.

Co więcej, uważam że obrywa się zdecydowanie bardziej Margaret, za to że "nie umie śpiewać" i jest drugą Mandaryną. O dziwo o Edycie było dość cicho, do momentu jej słodkiej wypowiedzi na temat... jak mu tam było... Michała Szpaka.

Tego gadania, że Margaret nie potrafi śpiewać nie rozumiem. Zwykły telewidz nie wychwyci każdej zafałszowanej nuty, no chyba, że śpiewa się jak Elhaida Dani rok temu.
Występ Margret był przystępny dla ucha ale TVP jak zwykle położyła pracę kamer.

simonPL

Well-known member
[MENTION=14221]polunited[/MENTION] Nie wiedziałem, że tak działają zakłady bukmacherskie, na razie bujamy się między 5 a 15 miejscem, mam nadzieję, że tak zostanie mimo wszystko do końca... Co do "Cool Me Down" to czuję, że ta rana się szybko u mnie nie zagoi, każdorazowe odegranie tego kawałka w radiu powoduje ból :p Ale z podsumowaniem całego procesu eurowizyjnego poczekam do maja. Również zgadzam się, że praca kamer była tragiczna, wielokrotnie tutaj pisałem o tym, że Cool Me Down musi być dobrze sprzedane całościowo, no i niestety to nie pykło. Cały występ też zrobił bym trochę inaczej, ale i tak jestem zdania, że wyszło okej. Nie ma sensu rozpisywać się nad wizjami w mojej głowie oraz roztrząsać co by było gdyby... :)

Swoją drogą dziwne, ze oni nie wydają Cool Me Down w Europie - przecież teraz albo nigdy... zamiast promować to Szwedzi jeszcze usuwają widea z YT. Nie ogarniam tej polityki.

polunited

Member
A no tak działa. m.in. dlatego Szwecja i Rosja, jeszcze przed publikacją artystów i piosenek mają stosunkowo niskie kursy, a takie Czechy bardzo wysokie. Wg. oddschecker prawie 30% wszystkich zakładów szło na Polskę, dlatego taki wynik. (Rosja 17%, Szwecja 7,5%)

Ogólnie to ja chyba w ogóle nie przeboleje tych naszych preselekcji, a przy ogłaszaniu zwycięzcy będę myślał "Mogliśmy to być my" SOOC

simonPL

Well-known member
Słuchaj, możemy robić miesięcznice. :D Cieszę się, że nie jestem sam.
Z wątku "Poland" jacyś ludzie mnie próbują przegonić gifami z Kim Kardachyan, bleh.

blue00eyes

Well-known member
Już nic się nie da zrobić. Pojedzie i tyle. Mans też był oskarżony o plagiat, a i tak pojechał i na dodatek wygrał.

Pozostaje Michałowi kibicować, widać, że się cieszy, zależy mu i chce jechać :)

simonPL

Well-known member
"Cool Me Down" zadebiutowało w... rosyjskim airplayu. :) Czyli jednak gdzieś to wydali poza Polską! :D
http://tophitru.com/search.shtml?q=margaret&meth=1

Na razie tylko 385 miejsce, więc potraktujmy to jako informację o wydaniu. "Thank You Very Much" doszło do 127 pozycji w Rosji.

Ukraińskie stacje radiowe również zaczęły grać "Cool Me Down", a TYVM było tam na 65 miejscu.

Hahaha jebłem. xrofl3 Jestem za xcheer1
Okej, widzimy się piątego kwietnia wieczorem. :mrgreen:

polunited

Member
Michał Szpak u Kuby said:
12 maja jest pierwszy półfinał, a w czerwcu jest finał

Może on myśli, że Eurowizja to kwalifikacje do Opola:confused:
Chociaż dla niego pewnie tak to będzie wyglądać. Po półfinale od razu do domu żeby się szykować do Opola. xfacepalm

blue00eyes

Well-known member
Oj przestańcie, mi już przeszło.
Jak Margaret nauczy się śpiewać to niech spróbuje jeszcze, tylko koniecznie z piosenką, której podoła na żywo.

simonPL

Well-known member
Okej, przestańcie na nowo wywoływać konflikt. ;d Ja straciłem 80 proc. zainteresowania konkursem po naszym NF, a z oceną tego, czy "głos jak dzwon" wystarczy do wygrania konkursu wstrzymam się do czasu po-konkursie, mam nadzieję - i piszę całkiem szczerze - że nie będę musiał postować tutaj niczego pełnego goryczy. Duże zainteresowanie klipami Szpaka na YT daje nadzieję na dobry rezultat, prawdę mówiąc uważam, ze Polska powinna awansować bez problemu do finału, natomiast zupełnie nie wiem na co liczyć podczas głównego koncertu. Nie ma co piać, ze awans do finału to jakiś mega sukces, jak później zajmuje się lokatę na szarym końcu (chociaż patrząc przez pryzmat naszej historii to jednak ten awans jest sukcesem i mimo wszystko fajnie, ze media to tak sprzedają, bo można mieć nadzieję, że po takim sukcesie wystartujemy w kolejnym roku :) ), więc liczę na wynik co najmniej w okolicach połowy stawki.

Szpak broni się na żywo, więc czasami myślę, że może zająć niespodziewanie wysokie miejsce, a czasem mam zupełnie odwrotnie i myślę, że może okazać się, że skończymy tragicznie, więc postanowiłem w ogóle tego nie analizować. xqueenbitch Faktem jest, że wykonanie live jest znacznie lepsze niż ta demówka wrzucona na Vevo, która nie bez powodu nie jest grana w stacjach radiowych, bo czegoś tam brakuje, delikatnie mówiąc. Nawet jego ewentualnie wysokie miejsce w finale nie spowoduje, że po Eurowizji "Color of your life" podbije listy przebojów, bo to byłoby porównywalne prędzej do "Rise like a phoenix" czy "Modlitvy", piosenek, które wygrały, ale hitami się nie stały. Szansę na to, ze po Eurowizji będziemy mieli hit na miarę "Sattelite" czy "Heroes" ma kilku innych wykonawców i miała też Margaret, no ale to temat zamknięty i jedynie mogę się cieszyć, że w ruskim airplayu "Cool Me Down" skoczyło o 100 pozycji do góry (choć nadal dopiero zyskuje popularność) a u nas jest na miejscu 9. Ja na Eurowizję patrzę też po tym kątem - wypromowania po prostu hitu i tutaj nikt mnie nie przekona, że nie zjebaliśmy, bo "Cool Me Down" miało nie tylko potencjał jako jedyny utwór z tegorocznych preselekcji, ale w ogóle w całej polskiej historii. Uważam, że Polska potrzebuje pozytywnych bodźców i Margaret mogła nam to dać, wysyłając dobrą, skoczną piosenkę, no a tak to mamy kolejną balladę o ciężkim życiu.

Co do jej stylu to się zgadzam, ze czasami dziwnie się ubiera i nie wszystkie stylizacje mi się podobają, ale mając w avatarze Michała Szpaka myślę, że można oberwać rykoszetem, kiedy zaczyna się dyskusję o normach i ogólnie rzuca się epitetem "normalny", więc byłbym ostrożny. :mrgreen:

Swoją drogą kilka dni temu znalazłem na instagramie memy dot. Polski na Eurowizji i dwa szczególnie mi się spodobały.

12328429_241677266166539_490913178_n.jpg

10693601_1556318094681172_1739066950_n.jpg

Drugi miszcz. :D

Top Bottom