Contact us

Napierdalamy po polsku

Misi

Active member
Mam nadzieję, że Monika da sobie radę z ewentualną porażką...
Cały obrazek nie napawa optymizmem, jedyna nadzieja, że w TV wygląda to lepiej.

Byłoby trochę słabo, gdyby Monika dostała się do finału np. kosztem Czarnogóry albo Czech.

simonPL

Well-known member
Ja myślę, że nie ma tutaj wchodzenia kosztem kogoś. Albo robi się coś z pompą i ma się gwarantowane miejsce w finale albo robi się coś nieco innego i się buja w okolicach dziesiątego miejsca w niepewności. :) Mam nadzieję, że wejdziemy na luzie, ale jak to będzie to nie wiem...

Czy będzie można głosować używając eurowizyjnej aplikacji i to będą ważne głosy czy to jakaś osobna zabawa?

polunited

Member
Czy będzie można głosować używając eurowizyjnej aplikacji i to będą ważne głosy czy to jakaś osobna zabawa?

Ta aplikacja, to taki pic trochę, bo ona za Ciebie jakoś SMSa wypełnia czy coś takiego (tak było rok temu).

simonPL

Well-known member
W najnowszym "Newsweeku" jest taka tabelka Eurowizja w liczbach i według sondazu 24 proc. Polaków wierzy, że Monika Kuszyńska wygra konkurs. 1/3 nie daje jej żadnych szans.

lilka

Well-known member
Już się nie mogę doczekać! Moja ukochana Estonia powinna dzisiaj zmiażdżyć wszystkich! :p

simonPL

Well-known member
Obstawiam, ze dzisiaj może wygrać Rosja.

Btw, ktoś w Azerbejdżanie kupił chyba całą składankę eurowizyjna na iTunes, bo nawet Monika załapała się do Top100 na iTunes. Wszystkie piosenki mają po jednym pobraniu. :D

simonPL

Well-known member
Moim zdaniem zeszłoroczna oprawa graficzna, muzyczna, intro i wszystko co związane z organizacją wypada znacznie lepiej. Jakoś nie za bardzo pasowały mi te przemarsze ludzi, taka plastikowa otoczka - może jak obejrzę sobie to drugi raz to zmienię zdanie, ale nie wiem czy się fatygować. :D Jak oglądam same wystepy na YT to nie jest źle, ale jak oglądałem w telewizji ten początek to jakoś mi to nie grało.

Miałem wrażenie, że często organizatorzy od siebie dodawali aplauz publiczności z puszki, żeby wzmocnić efekt, ale nie wiem czy moje wrażenie jest dobre.

Co do wyników to nieźle mnie przetrzymali z tą Belgią do końca, tym bardziej, że wśród niezakwalifkowanych znalazła się np. Białoruś czy Finlandia. Ale Belgia weszła do finału i mam nadzieję, że wygra, chociaż większe szanse na pewno ma Szwecja czy Rosja. Wolałbym Szwecję z tej dwójki, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby Eurowizja miała być organizowana w Moskwie...

O reszcie wypowiem się jutro, zrobię małe podsumowanie. :)

lilka

Well-known member
Oprawa graficzna, organizacja i prowadzące - słabe. Występy w większości solidne wokalnie. Moja Estonia - CUD, MIÓD I ORZESZKI! xyaaay Nagrałam sobie cały półfinał na dekoderze, to samo zamierzam zrobić z II półfinałem i finałem. Nie mogę się pozbierać, nadal jestem pod silnym wrażeniem występu Stiga i Eliny. :D

simonPL

Well-known member
Tak, teraz rozumiem, dlaczego się tak tym zachwycałaś. Pierwszy raz ich widziałem i faktycznie - występ świetny! Śmiało mógłby wygrać. Jak nie to Belgia. :)

Przykład Holandii pokazuje, jak bardzo ważny jest występ na scenie. Piosenka sama w sobie wpada w ucho i mi się podobała od początku, natomiast to jak wokalistka wypadła na scenie - katastrofa. Szczególnie ten moment, kiedy ta kamera tak się zbliżała i oddalała, a ona jakby z tym walczyła (?!), no masakra... poza tym ciągle zerkała gdzieś do góry, jakby coś tam było i ją rozpraszało. Nieudany totalnie występ.

Jestem zdziwiony, że Białoruś nie przeszła, ale występ na scenie też był dość przeciętyny, jednak i tak znaczine lepszy od zeszłorocznego. Zgodzę się, że poziom występów był naprawdę dobry i trudno było wybrać, a to ponoć był słabszy półfinał? Wielu ludzi z Polski na twitterze rozpaczało, że do finału nie przeszła Dania.

Moim zdaniem piosenka z Grecji jest plagiatem "Rise like a Phoenix" i to tak oczywistym, że powinna zostać zdyskwalifikowana (albo chociaż odpaść w półfinale).

lilka

Well-known member
Ciekawa jestem do kogo powędruje polska dwunastka... mam nadzieję, że do Estonii. No ale jest jeszcze Szwecja. Chociaż w sumie... cóż że ze Szwecji? :mrgreen:

polunited

Member
Dla mnie piosenki z Grecji i Armenii jakoś kupy się nie trzymają. Tak jakby miały naprawdę po 4 minuty i ktoś specjalnie je skracał do 3.

Holandia rzeczywiście występ beznadziejny i sami są sobie winni. Te jej spojrzenia może wynikały z tego, że patrzyła na telebim i sobie pomyślała "WTF?!". Piosenki szkoda.

Estonia przywozicie (ten wyraz twarzy Eliny xheart), chociaż nie widzę ich na pierwszym miejscu.

Belgia świetna. Rosja też. Ciekawe gdyby wygrała, to czy ktoś odważy się bojkotować konkurs w przyszłym roku? :D

Albania - za to co wyprawiała Elhaida wczoraj, to powinni ją wywieźć na taczkach do Albanii. Już dawno nie słyszałem tak zmasakrowanej dobrej piosenki. Mam nadzieję, że w finale będzie lepiej.

Ogólnie jedyną niespodzianką jest dla mnie brak awansu Finlandii, ale to dowodzi, że na współczucie nie ma co liczyć i to jest zła informacja dla nas :p

Moje TOP 3 z wczoraj to: 1. Rosja, 2.Belgia, 3.Estonia

revallsay

Well-known member
Moim zdaniem wczoraj najlepsza była Belgia i Grecja. Piękne wykonanie Marii. Piosenka Loica jest bardzo nowoczesna i ten występ... Czekam na występ Włoch w Sobotę xheart xheat

simonPL

Well-known member
Holandia rzeczywiście występ beznadziejny i sami są sobie winni. Te jej spojrzenia może wynikały z tego, że patrzyła na telebim i sobie pomyślała "WTF?!". Piosenki szkoda.

:D :D :D

Ogólnie jedyną niespodzianką jest dla mnie brak awansu Finlandii, ale to dowodzi, że na współczucie nie ma co liczyć i to jest zła informacja dla nas :p

Być może zabrzmię nieuprzejmie, ale myślę że występ Moniki to trochę inna kategoria niż Finlandia, sądzę, że ludzie nie głosowali na Finlandię, bo to był po prostu dość niezręczny występ i samo patrzenie mogło u niektórych wywołać poczucie dyskomfortu... sądziłem, że jeżeli Finlandia przejdzie to raczej dzięki jurorom, którzy są wymieniani z imienia i nazwiska i nie chcieliby być później osądzani, jak u nas Magdalena Tul, która oceniła nisko Conchitę i ktoś ją zwyzywał od homofobów (moim zdaniem z homofobią niepopieranie Konczity ma niewiele wspólnego, ale ok)... tymczasem taka niespodzianka i brak Finlandii!

Od siebie dodam, że byłem przeciwny przejściu Finaldnii do finału do momentu obejrzenia występu, bo naprawdę dali czadu - chociaż, znowu: muzyka już dawno przestała grać, a gitarzysta kończył właśnie swoją solówkę... no, niestety nie wyglądało to dobrze dla wielu ludzi, stąd brak awansu.

Btw, kilka dni temu napisałem artykuł o Eurowizji dla osób, które tak nie śledzą konkursu, być może chcecie sobie rzucić okiem:
http://pridemag.pl/kultura/item/1445-za-kulisami-eurowizji :)

Co do Moniki, to pomyślałem sobie wczoraj, że poziom konkursowy jest dość wysoki i nie wiem jak to będzie z naszym awansem. Czasami myślę, że może nawet będziemy "czarnym koniem" i wyglądujemy w top 10 finału, a czasem że flopniemy w półfinale.

Nie rozumiem tak wielkiej nienawiści do Węgier, moim zdaniem ładny był to występ. Albania - cóż, w TV wydawało mi się, że zaśpiewała dobrze, więc dziwiłem się, ze Artur Orzech są skrytykował, ale faktycznie jak teraz słucham to czasem zawodzi strasznie.

Verjamem

Well-known member
i nie chcieliby być później osądzani, jak u nas Magdalena Tul, która oceniła nisko Conchitę i ktoś ją zwyzywał od homofobów (moim zdaniem z homofobią niepopieranie Konczity ma niewiele wspólnego, ale ok)...
Nasza była reprezentantka powiedziała wprost, że obniżyła Austrii notę za względy pozamuzyczne. Więc proszę nie odwracać kota ogonem.

Ale nie ważne, to było rok temu :p Teraz też jest konkurs. Nie do końca podobała mi się organizacja wczoraj czy też komentarz Artura Orzecha, ale wyniki mi odpowiadają. Liczę na to, że jutro przeżyjemy wspaniałe emocje i będziemy cieszyć się z awansu Polski ;)

Top Bottom