Contact us

Napierdalamy po polsku

blue00eyes

Well-known member
Boże kurczaki wygrały a Cypr drugi. Czemu zawsze nr2 u mnie jest 100x lepszy niz to co wygrywa.. :(

simonPL

Well-known member
O nie, czemu nie Marcelina, lubię ją :)

Ten Mateusz to chyba gej, na Eurowizję jak znalazł xbeee

Parcie na szkło level Ingrosso. Widzieliście jak nieruchomo siedział zanim się odezwał przez 10 sekund, jeeeezu.

Mnie Izrael cieszy, chociaż w Polsce - co już widać na Pudelku - jest to polityczne zwycięstwo. Moimi kandydatami do zwycięstwa byli: Francja, Czechy, Izrael i Cypr, więc dwójkę mam trafioną, że tak powiem. Litwa piąta, Austria szósta, później Irlandia i sądziłem że Mołdawia będzie wyżej u widzów. UK mi się też spodobało, dziwne że miała tak mało punktów.

Najmniej mi się podobały: Hiszpania, Portugalia i Finlandia, więc gdyby nie słaby wynik Surie to bym trafił całe bottom 3 :D
Ukraina też była moim zdaniem nie tak fajna, ale żeby być na dole głosowania jury?

blue00eyes

Well-known member
21 od jury, 60 televote, to chyba nasz wynik jest. Masakra, sam televote dałby nam awans, ale to tylko 10 miejsce. Myślalam że będzie z 90 punktów od widzów a kilka np. 6 od jury..

Trafiło się kilku jurorów którzy dali nam absolutnie ostatnie miejsce lub przedostatnie, a ta sama osoba była w stanie dać San Marino na 10. Przecież to są jaja.

polunited

Member
Z Szwedem, który dostał 21 punktów to aż dziwne, bo gostek sobie spoko radzi na iTunes. Może ludzie wydali już 1,29 euro i szkoda było na głos :D

Labra

Member
https://www.radiozet.pl/Muzyka/Eurowizja-2018-Gromee-Light-Me-Up-nagroda-Kate-Ryan

"Eurowizja 2018: Gromee z nagrodą za przebój „Light Me Up”

„Light Me Up” to zdaniem eurowizyjnych fanów najbardziej niedoceniona piosenka podczas Eurowizji 2018. Gromee i Lukas Meijer otrzymali nagrodę im. Kate Ryan przyznawaną z inicjatywy międzynarodowego fanklubu Konkursu Piosenki Eurowizji. Wyróżnienie otrzymuje utwór, który powinien znaleźć się finale, ale nie został doceniony w trakcie imprezy. "

no i fajnie :p

polunited

Member
Tak sobie myślałem o naszym rynku muzycznym i doszedłem do wniosku, że tylko Natasza Urbańska byłaby w stanie takie show zrobić jak Cypr. Tzn. Natasza 10 lat temu, bo teraz to nawet nie wiem jak jej koordynacja ruchowa wygląda. Nie widzę innej wokalistki, która potrafi się ruszać. Jeżeli kiedyś wygramy, to pewnie z balladą.

blue00eyes

Well-known member
Tak sobie myślałem o naszym rynku muzycznym i doszedłem do wniosku, że tylko Natasza Urbańska byłaby w stanie takie show zrobić jak Cypr. Tzn. Natasza 10 lat temu, bo teraz to nawet nie wiem jak jej koordynacja ruchowa wygląda. Nie widzę innej wokalistki, która potrafi się ruszać. Jeżeli kiedyś wygramy, to pewnie z balladą.
Natasza rusza się spoko, ale też mogłaby zrobić siarę tymi szpagatami i ruchami kopulacyjnymi jak kiedyś w LA :D
10lat temu byłoby dobrze ją wysłać, szkoda że czasy jej świetności minęły, a wszyscy ją kojarzą z Rolowaniem i Józefowiczem.
Poza nią faktycznie trudno znaleźć kogoś kto się rusza. Nawet wśród facetów, nie ma u nas żadnego Mikolasa, Donny'ego itp.
Pewnie tak będzie, że jeśli nam się kiedykolwiek uda, to z balladą.

polunited

Member
to co? Sy-y-lwia Grze-e-szczak z jakąś sylabową balladą? :D

btw. Jak dobrze, że wtedy to była tylko plotka xD

polunited

Member
Ja ją lubię nawet, tylko by musiała mieć dobrą piosenkę, bo te ostatnie mi jakoś nie podchodzą.

blue00eyes

Well-known member
Kochani co z Wami xd sezon już trwa a tu żadnych plotek nie ma.

Myślicie, że TVP pójdzie po rozum do głowy i na "dorosłe" ESC też wybierze wewnętrznie?

Verjamem

Well-known member
Może tak będzie, chociaż pre w 2016 zrobili za pięć dwunasta :D Nie jestem jednak pewien, czy wybór wewnętrznie jest dużo lepszy niż preselekcje. Myślę, że w 2014 wybraliśmy dobrze (choć nie lubię tej piosenki), ale już w 2015 tak sobie. Monika to fajna osoba, utwór ładny (nadal mi się podoba), nie brzmiał jak wersja demo, aczkolwiek patrząc z perspektywy czasu, czy nie był trochę szablonowy? W Krajowych Eliminacjach (nawet zorganizowanych szybko) mogłoby się znaleźć coś ciekawszego.

Jeżeli TVP podejdzie poważnie do sprawy, wybór wewnętrzny powinien się udać. W innym wypadku nie jestem przeciwko Krajowym Eliminacjom.

blue00eyes

Well-known member
Osobiście uważam, że nie stać nas na dobre Eliminacje co roku. W 2017 już było dosyć miałko, 2018 tylko utrzymał poziom.

W 2014r wybraliśmy najlepiej jak się dało, nawet nie o utwór chodzi, ale o cały ten szum wokół, to co bylo przed konkursem, w Kopenhadze i jeszcze po ESC.
Monika została wybrana nie mając nawet utworu, to wszystko było takie wykalkulowane.

Poziom preselekcji z 2016 chyba się nie powtórzy, wtedy było kilku poważnych graczy i może dlatego na szybko TVP zorganizowało koncert, żeby to fani zdecydowali. Myślę, że najlepiej byloby, gdyby telewizja wcześniej zbierała zgloszenia (może akurat jakaś perełka by się zgłosiła) i organizowala Eliminacje w sytuacji, gdy poziom byłby na tyle wysoki by to wszystko było warte zachodu. Poza tym nie przepadam za tą sceną w korytarzu, wszystko wygląda jak na kolanach robione, bo są małe możliwości.

Verjamem

Well-known member
Zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie brzmi naprawdę spoko, może byłaby to demotywacja dla tych, którzy przysyłają dla beki słabe piosenki? Jednocześnie ci, którzy traktują sprawę poważnie stawaliby na rzęsach, żeby zadbać o poziom zgłoszeń.

simonPL

Well-known member
O proszę, po latach :D wszedłem na polski temat i całe to forum - i akurat są nowe posty. Rzadko zaglądam, bo chociaż występ Gromeego miał moim zdaniem szanse zapisać się bardzo dobrze w historii polskich występów to (znalazłem takie ciekawe porównanie w necie) - było jak z polską reprezentacją na Mundialu. Zapowiadało się świetnie do pierwszego gwizdka. A w tym przypadku - pierwszej nutki. Przyznam, że nigdy nie wróciłem nawet do tego występu na YT, bo pomijając słaby wokal, słabo to też wyglądało w obrazku, a zapowiedzi Gromeego były zgoła inne i wydawało się, że wie on z czym to się je. Sam utwór lubię, chociaż "One Last Time" jest lepsze.

Luźno gdybając - sądzę, że z "One Last Time" i Jesperem Jensetem bylibyśmy znacznie wyżej, a przede wszystkim w finale - nie tylko ze względu na piosenkę, ale też sam fakt, że ten chłopak samym wyglądem by spowodował to, że część głosująca czymś innym niż uszami by mogła wziąć telefony w dłoń (no cóż :p czynnik wizualny na pewno nie przeszkadza na Eurowizji), ale oczywiście wiem, że w czasach Eurowizji pewnie tego utworu w ogóle nie było. Gdyby Gromee miał wrócić kiedyś, bo o o tym wspomina, to fajnie by było, gdyby znalazł jakiegoś polskiego wokalistę/tkę do występu.

Z rzeczy, które lubię - czyli notowania, listy przebojów, airplay - ubolewam trochę nad tym, że w tym roku Eurowizja nie wylansowała absolutnie żadnego hitu. Wiem, że teraz dzięki spotifajom każdy słucha sam czego innego i to poczucie, że są utwory czy artyści, których zna KAŻDY zanika i coraz trudniej coś takiego wylansować, ale nawet żadne polskie radio nie podłapało niczego z ESC. Rzadko słucham stacji radiowych, udało mi się dzień po Eurowizji trafić na "Toy" w ESCE i RMF i to tyle, więcej tego nie zagrali. Dziwne też, że Czech nie pojawił się nigdzie, bo miał przecież radiowy hicik. Z bólem zauważyłem, że wytwórnia próbowała sprzedać Benjamina, ale poza Radiem Zet chyba nigdzie nie był wyżej niż w poczekalni i szybko wypadł z rotacji, ale i tak udało mu się załapać na jakąś 40-stą pozycję w PL Airplay :/ $$$ #hejterforlife Ze smutkiem zauważyłem, że młody Szwed ma jednak kolaborację z niejakim Ofenbachem i to już chyba leci u nas w radyjkach obecnie... :p

Czasem w centrum handlowym, w którym robię zakupy słyszę "Mercy", co mnie zdziwiło. Sam najdłużej chyba słuchałem utwór Litwinki i pewnie będę do niego wracał, ale Eurowizja 2018 szybko u mnie zgasła. Pewnie dlatego też średnio interesuje mnie temat przyszłoroczny...

Naszą ulubienicę Margaret można sobie odpuścić, w żadnych eliminacjach udziału ponownie nie weźmie. Może, gdyby TVP ją błagało w wyborach wewnętrznych to wzięłaby udział, ale to też się raczej nie zdarzy. Prędzej zobaczymy ją w kolejnym MF, bo to po prostu dobra promocja, a i same występy w Szwecji zdecydowanie lepiej się słucha i ogląda niż te, które ona daje w polskiej telewizji i pewnie ma tego świadomośc ;)

Jak kiedyś luźno myślałem sobie o tym jak mogłyby wyglądać eliminacje to TVP powinna szeroko ogłosić duży casting, już od 1 września z warunkiem, że utworów nie można nigdzie upubliczniać. Artysta wysyłając kawałek mógłby wybierać czy wysyła propozycję tylko do wyboru wewnętrznego czy również do ew. preselekcji. Gdyby przyszła jakaś perełka to można byłoby się dogadywać konkretnie z danym artystą, a jak nie to wybrać jakąś ekipę do preselekcji i wio. Gdyby ten dziął rozrywki poważnie o tym myślał to mógłby sam też namawiać konkretne osoby do wzięcia udziału. Sposobów jest dużo, chęci mało. Można byłoby też znaleźć sponosrów - przyszło mi to do głowy, jak PLAY zrobił Margaret nowy teledysk do "What You Do", który normalnie w telewizji leciał jak klip, a w blokach reklamowych był reklamą sieci komórkowej (swoją drogą układ taneczny tam uznałem za dość fajny do zaprezentowania na eurowizyjnej scenie).

Ostatnio zdarzyło mi się też obejrzeć parę występów z programu Twoja Twarz Brzmi Znajomo i przyznam, że realizacja występów jest tam świetna - praca kamer, cały obrazek, zbliżenia, ujęcia... studio nie jest wielkie, a wygląda super. Czyli jednak można w polskiej telewizji zrobić coś co wygląda dobrze na żywo. :)

Krótko mówiąc - co roku czekam na białe Święta i ich nie ma. Sądzę, że jednak jest na nie większa szansa niż na występ Polski na Eurowizji, który będzie równie dobry jak kultowe "My Słowianie". :D

blue00eyes

Well-known member
Ja nic nie mówię :p

I tak wygra Kazachstan, a my zasługujemy na najlepszy wynik w historii naszych startów..

edit no dobra, wrócila na moment moja wiara w nasze sukcesy..

blue00eyes

Well-known member
Nie chcę nic mówić, ale występ Dody z nową piosenką w the Voice ma 3 minutki xD

A tak serio, ciekawe czy TVP postawi na zwycięzcę tVoP w tym roku. Trzeba znaleźć tylko jakiś odrzut od zagranicznego kompozytora, bo ten jego singiel, też 3-minutowy jest okropnie radiowy i nudny.

Top Bottom