Z plejbeku? Przecież są na żywo
Izrael nie wygra moim zdaniem, Netta jest trochę zbyt statyczna i ta scena nie pomaga jej w obiorze piosenki. Natomiast nie obraziłbym się, gdyby jednak wygrała, bo obejrzałem parę występów Netty z talent-show i naprawdę wydaje się być fajną utalentowaną osobą. Może nawet na to zagłosuję, chyba ze TVP przyblokuje możliwość wysyłania SMS-ów na Izrael?
Ogólnie scena to jeden wielki bałagan dla mnie i po kilku filmach obejrzanych na YT widzę, że na nic spektakularnego nie można tam liczyć, ale chyba jednak pozwolili Rybakowi na efekty na ekranie, jakieś nutki pojawiły się w jego filmie poglądowym. Bułgaria też ma, powiedzmy, efekty wizualne z tymi różnymi twarzami na raz na ekranie i ich złączeniu, czyżby Portugalczycy się złamali? A może zdali sobie sprawę, że jednak wygląda to wszystko dość odpustowo?
Nie znam wszystkich występów, ale z tych co znam to chyba Bułgaria byłaby całkiem porządnym zwycięzcą. Francja też spoko, chociaż nie kibicuję. Czech mnie trochę rozczarowuje, widzę tu efekt Izabeli Otrębus, jakiś taki mało fajny na tej scenie jest, ale nadal lubię.
Jak myślicie, znowu będzie dramat pt. "Na Polskę głosuje tylko diaspora" oraz "Nie lubi nas jury"?
Ja jednak bym chciał, żeby tych punktów w pierwszej części głosowania do nas trochę trafiło, naprawdę nie wiem co musielibyśmy wysłać, zeby być w tym głosowaniu jurorów chociazby w top20. Jeżeli w tym roku się nie uda to naprawdę jestem gotowy wysmarować tu pełnego goryczy posta. Chciałbym wynik co najmniej podobny do "My Słowianie" i myślę, że to jest osiągalne. Skoro Moś była 12 w televotingu to obstawiam, że tutaj wynik co najmniej o kilka oczek jest jak najbardziej realny. Niech Szwedzi też zarzucą 12 od jurorów dla nas, co nie? Parę bardziej dance'owych krajów typu Holandia, Niemcy etc. też, może się ukula ich z 50? I 100 od widzów? To byłoby już przyzwoite.
Przy naprawdę wielu żenujących występach - ciarki wstydu przy oglądaniu mam przy: Norwegii (za całokształt, mimikę i ogólnie te podskoki), Australię (bardzo cięzki ten taniec, a szczególnie to jak kręci się dookoła własnej osi w wywaloną rączką, kojarzy mi się to jakościowo z końcówką imprezy z karaoke w jakiejś polskiej wiosce i dziewczyną, która przed lustrem wymyślała jak ma ciałem zaakcentować niektóre partie piosenki
), Szwecja (całokształt, ruchy, image) czy moja ulubiona Hiszpania - sądzę, że naprawdę wybijemy się na plus luzem i spontanicznością. Szkoda, ze wszyscy są na czarno ubrani i ogólnie ciemna ta scena, ale liczę że kliknie
Jestem wielkim fanem dziewczyn z naszego chórku, mam nadzieję że parę razy pokażą je w jakichś fajnych momentach jak się bujają.
Żeby nie było, ze jestem takim hejterem to napiszę, ze nadal bardzo lubię Litwę, chociaż wokalistka trochę za bardzo krzyczy chyba, ale wersja studyjna to mój top. Szwajcaria odżyła u mnie, bo naprawdę fajnie wygląda na żywo. Lubię też Rosję, ale to niepopularna opinia.
Uważam, że trochę za dużo hejtu spada na Julię z powodu tej góry i ogólnie sceny, ale moim zdaniem fajnie sobie to wymyślili. Piosenka jest w sumie taka sobie, ale przypomina mi niektóre stare kawałki Tatu a to moja muzyczna sympatia, więc trochę przelało się na tegoroczną reprezentantkę. Jak trochę przyciszą ją w refrenie to powinno być git. Lubię też wyśmianą przez Szweda Macedonię, ale występ... no pasuje do sceny
Czy jestem jedyną osobą, która w ogóle nie docenia Ukrainy i Białorusi? Być może faktycznie w tym roku spełniam definicję hejtera, ale Ukraińca z tymi oczami to się po prostu boję, a Białorusin jest dla mnie po prostu dziwny. Piosenki są co najwyżej (!) tak dobre jak polski numer, dlatego tym bardziej nie rozumiem, czemu my jesteśmy znowu tacy niedoceniani przez "ekspertów".
No i Węgry. Niestety takie darcie się to dla mnie mało przyjemna rzecz, więc dla mnie szary koniec. Jakby miało wygrać coś specyficznego to już chyba wolałbym Estonię (chociaż nie słyszałem nigdy tego w całości), ale dla dobra konkursu fajnie gdyby wygrało w tym roku coś, co można zanucić (Light me up, light me up...).
Ale wielu występów nie oglądałem i nie chcę oglądać dłuższych sklejek z prób. Pewnie relacja na żywo zweryfikuje trochę mój niepełny ranking, zobaczymy w przyszłym tygodniu.