Contact us

Napierdalamy po polsku

polunited

Member
Cypr - tego mi na Eurowizji od dawna brakowało. Wyuzdanej Beyonce-wannabe x12s

AoLyp.gif

simonPL

Well-known member
Z plejbeku? Przecież są na żywo :p Izrael nie wygra moim zdaniem, Netta jest trochę zbyt statyczna i ta scena nie pomaga jej w obiorze piosenki. Natomiast nie obraziłbym się, gdyby jednak wygrała, bo obejrzałem parę występów Netty z talent-show i naprawdę wydaje się być fajną utalentowaną osobą. Może nawet na to zagłosuję, chyba ze TVP przyblokuje możliwość wysyłania SMS-ów na Izrael? :D

Ogólnie scena to jeden wielki bałagan dla mnie i po kilku filmach obejrzanych na YT widzę, że na nic spektakularnego nie można tam liczyć, ale chyba jednak pozwolili Rybakowi na efekty na ekranie, jakieś nutki pojawiły się w jego filmie poglądowym. Bułgaria też ma, powiedzmy, efekty wizualne z tymi różnymi twarzami na raz na ekranie i ich złączeniu, czyżby Portugalczycy się złamali? A może zdali sobie sprawę, że jednak wygląda to wszystko dość odpustowo? ;)

Nie znam wszystkich występów, ale z tych co znam to chyba Bułgaria byłaby całkiem porządnym zwycięzcą. Francja też spoko, chociaż nie kibicuję. Czech mnie trochę rozczarowuje, widzę tu efekt Izabeli Otrębus, jakiś taki mało fajny na tej scenie jest, ale nadal lubię.

Jak myślicie, znowu będzie dramat pt. "Na Polskę głosuje tylko diaspora" oraz "Nie lubi nas jury"? :p Ja jednak bym chciał, żeby tych punktów w pierwszej części głosowania do nas trochę trafiło, naprawdę nie wiem co musielibyśmy wysłać, zeby być w tym głosowaniu jurorów chociazby w top20. Jeżeli w tym roku się nie uda to naprawdę jestem gotowy wysmarować tu pełnego goryczy posta. Chciałbym wynik co najmniej podobny do "My Słowianie" i myślę, że to jest osiągalne. Skoro Moś była 12 w televotingu to obstawiam, że tutaj wynik co najmniej o kilka oczek jest jak najbardziej realny. Niech Szwedzi też zarzucą 12 od jurorów dla nas, co nie? Parę bardziej dance'owych krajów typu Holandia, Niemcy etc. też, może się ukula ich z 50? I 100 od widzów? To byłoby już przyzwoite.

Przy naprawdę wielu żenujących występach - ciarki wstydu przy oglądaniu mam przy: Norwegii (za całokształt, mimikę i ogólnie te podskoki), Australię (bardzo cięzki ten taniec, a szczególnie to jak kręci się dookoła własnej osi w wywaloną rączką, kojarzy mi się to jakościowo z końcówką imprezy z karaoke w jakiejś polskiej wiosce i dziewczyną, która przed lustrem wymyślała jak ma ciałem zaakcentować niektóre partie piosenki :p), Szwecja (całokształt, ruchy, image) czy moja ulubiona Hiszpania - sądzę, że naprawdę wybijemy się na plus luzem i spontanicznością. Szkoda, ze wszyscy są na czarno ubrani i ogólnie ciemna ta scena, ale liczę że kliknie :) Jestem wielkim fanem dziewczyn z naszego chórku, mam nadzieję że parę razy pokażą je w jakichś fajnych momentach jak się bujają.

Żeby nie było, ze jestem takim hejterem to napiszę, ze nadal bardzo lubię Litwę, chociaż wokalistka trochę za bardzo krzyczy chyba, ale wersja studyjna to mój top. Szwajcaria odżyła u mnie, bo naprawdę fajnie wygląda na żywo. Lubię też Rosję, ale to niepopularna opinia. :p Uważam, że trochę za dużo hejtu spada na Julię z powodu tej góry i ogólnie sceny, ale moim zdaniem fajnie sobie to wymyślili. Piosenka jest w sumie taka sobie, ale przypomina mi niektóre stare kawałki Tatu a to moja muzyczna sympatia, więc trochę przelało się na tegoroczną reprezentantkę. Jak trochę przyciszą ją w refrenie to powinno być git. Lubię też wyśmianą przez Szweda Macedonię, ale występ... no pasuje do sceny :(

Czy jestem jedyną osobą, która w ogóle nie docenia Ukrainy i Białorusi? Być może faktycznie w tym roku spełniam definicję hejtera, ale Ukraińca z tymi oczami to się po prostu boję, a Białorusin jest dla mnie po prostu dziwny. Piosenki są co najwyżej (!) tak dobre jak polski numer, dlatego tym bardziej nie rozumiem, czemu my jesteśmy znowu tacy niedoceniani przez "ekspertów". ;) No i Węgry. Niestety takie darcie się to dla mnie mało przyjemna rzecz, więc dla mnie szary koniec. Jakby miało wygrać coś specyficznego to już chyba wolałbym Estonię (chociaż nie słyszałem nigdy tego w całości), ale dla dobra konkursu fajnie gdyby wygrało w tym roku coś, co można zanucić (Light me up, light me up...).

Ale wielu występów nie oglądałem i nie chcę oglądać dłuższych sklejek z prób. Pewnie relacja na żywo zweryfikuje trochę mój niepełny ranking, zobaczymy w przyszłym tygodniu. :)

polunited

Member
Ja bym wolał żeby Izrael wygrał, bo kolejni pretendenci do tytułu to: Estonia, Francja i Bułgaria (czyli same nudy). Norwegii nie traktuję poważnie. Myślę, że nie ma szans na zwycięstwo, chociaż Alexander Reebok jest świetny.

btw. taki heheszek
31957912_891323424372525_2630968687741370368_o.jpg

blue00eyes

Well-known member
Słyszałam próbę Israela, no ok, na żywo to jest, ale na tych pre-party to było z taśmy i mnie irytowało. Tak samo jak te jęki u jowst. Na żywo brzmi to gorzej i się dusi więc ok, raczej nie wygra..
Bułgaria by mogła wygrać, ale ten staging skopali..
Nawet Cypr może, byle nie Israel; Francja jest mega nudna. Belgia mi się przejadła. Estonia jest mi obojętna. Nie mam faworyta.

revallsay

Well-known member
Tak sobie myślę, że gdyby Eleni zrobiła wielkie show i Europa by to pokochała, to może były by szansa na Dodę od nas za rok xheart

simonPL

Well-known member
No ja Dody nie jestem w stanie zdzierżyć, na instagramie mignął mi jakiś "teledysk" z jej ślubu z kolejną napisana od serca piosenką, dla mnie to ona mogłaby co najwyżej wziąć udział w dziecięcej eurowizji i pewnie zajęła by miejsce w 3/4 stawki.

polunited

Member
Doda skończyła się 10 lat temu. Teraz szału by nie zrobiła.

To jak Wasze typowania na ten wieczór?

Ja typuję , że wejdą:
  • Azerbejdżan
  • Belgia
  • Czechy
  • Litwa
  • Izrael
  • Estonia
  • Bułgaria
  • Austria
  • Finlandia
  • Cypr

Chociaż wolałbym:
  • Azerbejdżan
  • Albania
  • Czechy
  • Izrael
  • Bułgaria
  • Austria
  • Finlandia
  • Szwajcaria
  • Irlandia
  • Cypr

simonPL

Well-known member
Ja nadal nie znam całościowo wszystkich występów, chociaż tam się trochę orientuję.

Kibicuję Litwie. Chciałbym w finale też Izrael, Szwajcarię i Czechy.
Białoruś - out.

Reszta jest mi obojętna, chociaż fajnie by było z perspektywy Polski, gdyby weszło dużo smętów :D

EDIT: Tym programem przed Eurowizją na TVP1 oni chcą chyba wszystkich oczekujących zabić.

EDIT2: Po obejrzeniu półfinału zrobiłem sobie małą topkę, zobaczymy czy trafię. Przyznam, że trochę się zmieniło względem studyjnych wersji (tych, które słyszałem).

1) Austria
2) Switzerland
3) Bulgaria
4) Israel
5) Estonia
6) Ireland
7) Czech Republic
8) Lithuania
9) Croatia
10) Greece
---
Cyprus
Armenia
Belgium
Azerbeijan

Cóż, usuwanie screenów i ledów raczej nie pomogło, by "wsłuchać się w muzykę", bo jest bardziej pstrokato niż normalnie. Prezenterki raczej niezabawne. Gdzie im do Mansa i Petry.

simonPL

Well-known member
Cóż, trafiłem dość sporo biorąc pod uwagę, że Grecja i Cypr były u mnie na dobrą sprawę na tym samym miejscu. Trochę szokuje mnie, ze nie ma Szwajcarii - to był solidny występ, a taka tandeta z Finlandii przeszła.

simonPL

Well-known member
Estonia była chyba pierwszym albo drugim występem, który dobrze wyglądał w obrazku. Na początku strasznie zdziwiło mnie, że praca kamer, ujęcia i w ogóle wszystko uwydatnia mankamenty artystów. Czechy też jakoś średnio mi się podobały, ale to chyba wina wokalisty. Efekty na ekranie wyglądały jak gify sprzed 15 lat, szczególnie Białoruś (jak dobrze, że nie to nie przeszło, teraz jeszcze Norwegia out i Hiszpania flop, jak sobie śpiewali to lalalala to myślałem, że rzygnę :( ). Realizator też się nie popisywał i utrzymuję swoje zdanie, ze scena jest nieciekawa. Podczas występu Netty przez 4 sekundy robili zbliżenie na sztuczne ognie, które zajmowały cały ekran. Występ Izraela też uważam za tak samo rozdygotany jak Czechy. Mam wrażenie, ze gale MTV jakoś lepiej pokazują artystów, ale później było już fajnie - Bułgaria miała spoko efekty, Estonia prezentowała się dobrze (polubiłem), cieszę się że jestem fanem Litwy od pierwszego przesłuchania, a teraz Litwa rośnie i rośnie, chociaż występ na żywo lubię mniej niż wersję studyjną, ale nadal trzymam kciuki! Podobała mi się Irlanda, trochę dziwi mnie oburzenie, że przeszła dalej dzięki występowi, bo taniec chłopaków był naprawdę nieagresywny - że tak powiem - a niezadowoleni mogli sobie ulżyć już piosenkę później przy Cyprze.

Niestety, przez to jak wygląda scena, porzuciłem nadzieję, ze Szwecja flopnie mimo tego strasznego chłopaka, bo ich występ się będzie po prostu wyróżniał. Gdybym miał przewidywać kto będzie Białorusią drugiego półfinału, czyli najpierw miał niezrozumiałą popularność i później całkiem zrozumiałe dla mnie wywalenie się w rankingu to poza Rybakiem jeszcze Australia. Taniec tej dziewczyny jest równie nieprzyjemny w odbiorze jak performens Białorusina. Ta zabawna kobietka z Malty to też kandydat moim zdaniem na NQ. Ukraina, niestety, przejdzie. Mam nadzieję, że taniec Gromeego paradoskalnie załatwi nam jakieś głosy od innych tatków, a nie że zostanie odebrany przypałowo. Po tym jak zobaczylem Julię z Rosji na jakieś komunistycznej paradzie straciłem sympatię do niej, jako do osoby i mimo wspominanej już przeze mnie niezrozumiałej nieco męty do I Won't Break, chcę żeby to zostało w półfinale.

Nadal jestem zdania, że tylko tragedia jest w stanie pozbawić nas awansu (chociaż ta Szwajcaria to był dla mnie pewniak...). Boję się jednak, że w finale wszystkie głosy na Polskę mogą być wyłącznie od telewidzów, ale liczę że i tu się zaskoczę. Skoro Finlandia przeszła... :D

Do spisania w czwartek po konkursie. :D

blue00eyes

Well-known member
Ja się cieszę najbardziej że Grecja została. Coś tak czułam, jeszcze przed próbami. Mogła być 11th.
Białoruś nie weszła i zasłużenie, mimo że lubiłam te piosenkę w normalnej wersji, wczoraj to był dramat, ta nowa wersja, ta choreografia, te miny, wokal..
Co do Szwajcarii, to nigdy nie stawiałam że wejdą, mimo udanego występu, więc mnie nie dziwi. Chorwacja - to było na granicy, dziwnie się tego słucha, tekst tej piosenki to trochę siara, poza tym o ile początek był spoko, to pod koniec była już prawie agresja w stylu Kasi Moś i ten fragment w recapie mieli ohydny.
Azerbejdżan zostal :) running order jednak zabija takie piosenki, z drugiej połówki by przeszło, to było 12th/13th.
Belgia.. O ile wersja studyjna była spoko, to wczoraj Sennek okropnie wyglądała, strasznie się ruszała, nie śpiewała pewnie, tak jakby w ogóle nie była przygotowana do występu.
Macedonia skopała na całej linii. Ta dziewczyna już mnie zaczęła irytować wczoraj. Paskudna scena i te stroje omg.. w pierwszym było jej z tyłu za dużo widać, w drugim te piersi wyglądały na obwisłe.. No i nie śpiewała pewnie, miała minę jakby wiedziała że NQ nadchodzi.

Zaskoczyła mnie Litwa. Dla mnie to jest nudne i przerysowane, ale dobrze sprzedane, tam na tym mostku..
Irlandia drugie zaskoczenie, choć mi się podobało koniec końców wczoraj.

Moi wygrani z wczoraj: Albania, Estonia, Cypr
Loosers: Belgia, Azerbejdżan

revallsay

Well-known member
Nie wiem co mam myśleć o Czwartku. Boję się. Nasz piosenka wyróżnia się, ludzie mogą ją szybko zacząć nucic, ale czy to wystarczy? Z semi 1 kilka dobrych piosenek dopadło, np. Szwajcaria czy Grecja. Czy televoting u nam wystarczy? Czy jury znowu nas wsadzi do bottom 5?

Jestem klepkiem nerwow :(

simonPL

Well-known member
Nie ma co się przejmować. Jak nie wejdziemy do finału to będzie można psioczyć, ale wejdziemy przecież.

Ja już bardziej myślę nad miejscem w finale. W drugiej połowie mamy same skoczne utwory i faworytów jak na razie, pierwsza połowa to raczej spokojniejsze utwory, więc być może lepiej byłoby tam trafić? Ale z kolei pokazywanie się zbyt prędko to też mała frajda i szansa na gorszy wynik. Jakby okazało się, że Polska i Szwecja są w I połowie i trzeba kogoś wrzucić na numer 1, 2 lub 3 to obstawiam, że Szwecji tam nie zobaczymy, ale chciałbym, żeby mnie zaskoczyli. :D

polunited

Member
We wtorek trafiłem 8/10, zobaczymy jak będzie dzisiaj.

Typy
  • Norwegia
  • Dania
  • Rosja (to jednak Rosja, piosenka nie jest najgorsza i myślę, że przejdą. Ich gorsze piosenki przechodziły: 2010, 2014)
  • Mołdawia
  • Holandia
  • Australia (jak będzie fałszować, to może być niespodzianka i brak awansu)
  • Polska
  • Malta
  • Szwecja
  • Ukraina

Chciałbym żeby awansowały:
  • Norwegia
  • Rumunia
  • San Marino
  • Rosja
  • Mołdawia
  • Australia
  • Polska
  • Malta
  • Szwecja
  • Ukraina

Jeżeli chcesz, żeby do finału awansowały: San Marino, Rosja i Mołdawia, to wiedz, że to słaby półfinał xD

Top Bottom