Contact us

Napierdalamy po polsku

simonPL

Well-known member
Gdybym miał wybrać swoje top 3 to poza Gromeem i Lukasem oraz Ifi Ude byłaby tam Saszan. Naprawdę miły utwór, no ale jednak Eurowizji by nie zawojował. Po raz kolejny na minus Artur Orzech, dziennikarz z tak dużym stażem, wypada gorzej niż debiutant: trzęsące się ręce, słabe żarty, zero przygotowania, pomyłka na pomyłce. Ja rozumiem, że on się kojarzy z Eurowizją, bo ją komentuje, ale przypięto mu łatkę specjalisty, a tak naprawdę chyba każdy z nas lepiej by się przygotował. Gorsze od samego prowadzącego było przygotowanie techniczne, no ale nie ma co się rozpisywać - po prostu siara, wszyscy oglądaliśmy, więc wiemy o co chodzi - ujęcia, praca kamer, najazdy na "oceniającą" twarz Maryli. :p Świeżo po oglądaniu Melodifestivalen można było się długo nie otrząsnąć z szoku.

Na plus oczywiście wynik. Pewnie wszyscy intensywnie kalkulowaliśmy szanse Gromeego i Lukasa podczas ogłaszania wyników widzów, ale przyznam szczerze, że wydawało mi się bardzo prawdopodobne, że po takiej realizacji wygrana Light Me Up w televotingu z Urlik jest tylko marzeniem, ale na szczęście stało się inaczej. Mimo tego jej wysoki wynik jest trochę na wyrost, naprawdę widzowie z komórkami w dłoniach niczego się nie uczą po ostatnich ciężkich latach... Zaskoczyło mnie też typowanie Kasi Moś, która dała 12 balladzie, a słuchając jej poprzednich wypowiedzi można było wywnioskować, że będzie głosować nieco bardziej "świeżego", zresztą sama ledwo weszła do finału w poprzednim roku, więc tym bardziej można było się spodziewać, że trochę ogarnie. Paradoskalnie jednak, rozumiem te wysokie noty dla Happy Prince, bo to był solidny występ i ładnie się to oglądało i słuchało, ale efektu Szpaka chyba by chłopaki raczej nie powtórzyli.

No i Ifi Ude - przez chwilę nawet myślałem, że walka rozegra się między nią a Light Me Up. Dla mnie super występ, może będzie chciała próbować w przyszłości? Oby. Takich ludzi nam potrzeba! :D I lepszego studia. I realizacji. Wtedy naprawdę konkurs będzie miał dobrą prasę - czytałem parę artykułów na Pudelku, z corocznymi "znacie kogoś z tej stawki" oraz absurdalnymi spostrzeżeniami, że Orzech był największą gwiazdą i najmocniejszym ogniwem, a Gromee to duet, którego połowa jest ze Szwecji, w której z kolei Margaret pokonała wokalistkę Muncho, a In My Cabana jest #1 w Spotify. Do tego grona nędznych komentarzy dorzucam jęki Doroty "Kibicuję zawsze Polsce, nie zazdroszczę nikomu" Rabczewskiej, że Gromee to nieciekawy wybór i nic fajnego. Cóż, nie będę jednak polemizował ze specjalistką od tworzenia hitów. :)

PS: Zastanawiam się, czy jakby Polska wygrała Eurowizje to wysokie standardy znane z Krajowych Eliminacji dotarłyby na główną scenę w maju? ;)

revallsay

Well-known member
[MENTION=13224]blue00eyes[/MENTION] [MENTION=15423]Labra[/MENTION] królowe forum są tylko trzy xheart

feevsm.png

on jest chyba Niemcem jak by cos :D

Realest

Well-known member
on jest chyba Niemcem jak by cos :D

Tak, pochodzę z Niemiec. Ale w tym roku zaczynam Estonię :D

Hopefullly Google Translate is right :D

Realest

Well-known member
fajnie jest przeczytać tę sekcję przy użyciu Tłumacza Google :D

Jak myślisz, kto dostarczy naprawdę dobrą piosenkę z innych krajów? Myślę, że Austria ma potencjał w tym roku :D

Tomex18

Well-known member
Ja tak z innej beczki wie ktoś czy można oglądać finał Melodifestivalen na necie gdzieś indziej niż na stronie nadawcy SVT. Są jakieś inne stream'y ?

Labra

Member
Wiedziałam , że Gromee to fajny człowiek, ale po tym wywiadzie, kiedy słucham jak mówi i o czym mówi... to poza wszystkim, poza upodobaniami muzycznymi i konkursami... on jest naprawdę super i wyjątkowy, nie tylko w tej branży. Kocham tego skromnego, pozytywnego człowieka xlove

polunited

Member
xcheerxcheerxcheer Goś-ka! Goś-ka! Goś-ka! xcheerxcheerxcheer
Jestem bardziej podjarany niż tydzień temu :D
Obstawiam miejsce 5, a wygra Benji. W sumie powoli wkręca mi się ta piosenka.
Wolę jego od Felixa

simonPL

Well-known member
Naprawdę ciekawe, że Margaret dostała więcej punktów od jury niż od widzów. Przyznam, że mimo wszystko 10 miejsce w głosowaniu publiczności mnie nieco rozczarowało, nie sądziłem, że będzie tam w czołówce, bo to nie Szwedka, ale... przecież to taki otwarty naród. :) Już na kilku portalach pewne hejterki podkreślają w komentarzach ten fakt, ale należy pamiętać, że w poprzednich dwóch koncertach głosowali tylko widzowie i Margaret przeszła dzięki tym głosom do finału. Pokazała się aż 3x, świetnie. Wystep finałowy chyba najlepszy ze wszystkich dotychczasowych.

Mendez jak Szpak, przyznam że ostatnie miejsce w jury to dla mnie zaskoczenie, ta piosenka naprawdę się wkręcała :D Nic dziwnego, że była wysoko w głosowaniu.

Zwycięzca do kitu, ale i tak minimalnie lepszy niż robot sprzed roku (który dzisiaj też pokazał jak wybitnie niecharyzmatyczną jest osobą) czy Lazarew. Nie lubię takich występów i działają mi na nerwy, ale soczyste zero mam zarezerwowane jest w tym roku dla tego festiwalu żenady z Hiszpanii :p Wolałem, żeby wygrał Felix, ale to nie nasze eliminacje, więc w sumie co mi tam.

polunited

Member
Gośka i tak jest wygrana. Trzy występy w prime time'ie, tylko pozazdrościć. Jej końcowy rezultat jest bardzo dobry.
A polskie nagłówki oczywiście: "Niestety nie udało się! Margaret nie będzie reprezentować Szwecji na Eurowizji"; "Margaret przegrała w szwedzkich eliminacjach"...

Te wprowadzenie apki do głosowania trochę spłaszczyło wyniki publiki. Widzowie tak naprawdę mają mało do gadania w finale. Kiedyś najlepsza piosenka potrafiła uzyskać 25% głosów, a teraz 10.5%, Margaret miała 6.5%. Jeśli liczyć, że oddano jakieś 14 mln głosów, to 900 tys było dla Margo. Sam oddałem 5 serduszek xD

Ciesze się, że wygrał Benji, a nie Felix. Show fajne i pewnie będzie TOP 5. Ogólnie, to nie licząc Małgorzaty, bym postawił na Renaide ("troszkę się nie słyszałam") xD
LIAMOO ma fajny refren ale jest przeciętnym raperem i ta piosenka traci.

Dodatkowo z Norwegii Alexander Rybak jedzie po 9 latach xD
Piosenka średnia, ale na scenie zyskuje.

blue00eyes

Well-known member
Naprawdę ciekawe, że Margaret dostała więcej punktów od jury niż od widzów. Przyznam, że mimo wszystko 10 miejsce w głosowaniu publiczności mnie nieco rozczarowało, nie sądziłem, że będzie tam w czołówce, bo to nie Szwedka, ale... przecież to taki otwarty naród. :)
Są otwarci, no daj spokój.. :D nawet w swoim temacie tutejsi Szwedzi popisali się otwartością. Może gdyby Gosia była uchodźcą z Syrii to by dali więcej. Całe szczęście, że televote ma tam marginalne znaczenie, no i możemy się cieszyć z wysokiego miejsca. Liczyłam na podium, ale to było chyba nierealne.

W ogóle nie rozumiem hejtu na :pl: za 12pkt dla Kabany. Przecież na prawdziwej ESC też by dostała takie punkty od nas, więc to była namiastka głosowania w Eurowizji, które przecież nie zawsze uznaje same względy muzyczne.

simonPL

Well-known member
Nie, wystarczyło VPN, fake GPS i apka Melodifestivalen. Ogarnąłem temat w 15 minut :p

Ach, czyli standardowe procedury. Ja bym pewnie tego nie ogarnął, ale myślałem, że może mógł głosować cały świat... no ale wtedy Gosia miałaby znacznie więcej niż 6,5 proc. :D

Są otwarci, no daj spokój.. :D nawet w swoim temacie tutejsi Szwedzi popisali się otwartością. Może gdyby Gosia była uchodźcą z Syrii to by dali więcej. Całe szczęście, że televote ma tam marginalne znaczenie, no i możemy się cieszyć z wysokiego miejsca. Liczyłam na podium, ale to było chyba nierealne.

W ogóle nie rozumiem hejtu na :pl: za 12pkt dla Kabany. Przecież na prawdziwej ESC też by dostała takie punkty od nas, więc to była namiastka głosowania w Eurowizji, które przecież nie zawsze uznaje same względy muzyczne.

Ja też nie, sam bym również dał 12, no skoro temat Cabany w Polsce jest bardzo gorący to jury też na pewno zna piosenkę bardziej niż inne propozycje, poza tym rozumiem gdyby występ Margaret był fatalny, a był naprawdę fajny, a w finale najlepszy z jej dotychczasowych. Utwór spoko, piosenka wpada w ucho, moim zdaniem gdyby było mniej punktów z Polski to byłoby sztuczne zaniżanie. :D Nie chcieli takiej sytuacji to mogli nie prosić polskiego jury, skoro w stawce jest Polka i tyle.

Mam nadzieję, że 'In My Cabana' teraz wyjdzie też poza Szwecję i Polskę, jak Cool Me Down i pojawi się też w ciągu najbliższych tygodni w innych krajach. Niech kują to żelazo.

BTW, czy zwycięzca w Szwecji i koleś z drugiego miejsca to para, czy po prostu lubią się tam wszyscy ze wszystkimi całować? ;d

polunited

Member
Ingrosso chyba ma dziewczynę. Szwecja to inny kraj niż my. Tam nie ma problemu z tym żeby facet facetowi dał buziaka. Myślę, że się wygłupiają i tyle. Ahhh, mieć te 20 lat :p
Gdybym wcześniej znał sposób na głosowanie, to bym tutorial zrobił, ale się dowiedziałem na 3 piosenki przez występem Gośki xD
Teraz trzeba pisać petycję do TVP, niech za rok wybierają ją wewnętrznie, tylko piosenkę wybiorą telewidzowie.

Dziwi mnie, że do tej pory nie ma jeszcze dokładnych wyników. Z tego co pamiętam, to zazwyczaj były publikowane od razu.

simonPL

Well-known member
No ja wiem, że Szwecja to inny kraj my, tylko zwróciłem na to uwagę, bo tylu buziaków usta-usta to nie widziałem w sumie w żadnym programie gdziekolwiek niezależnie od płci całujących się czy kraju oraz odniesionych sukcesów i pomyslałem, że może kryje się za tym coś więcej. :D Poza tym przejrzałem też instagram i trafiłem na film z jakiejś próby, gdzie Benjamin tańczy te swoje kocie ruchy z innymi chłopakami wręcz imitując bzykanie, więc... no.

Ten diva-pączuś co współprowadził program rozwalał mnie za każdym razem swoim śmiechem. :D Za każdym jego wejściem czekałem aż zakończy się to soczystym [no i tutaj trzeba byłoby wrzucić jakąś onomatopeję, ale nie da się tego literkami opisać :p]

Nadal nie lubię "Dance you off" i wątpię żebym polubił, bo mnie jakoś odpycha od tego występu, no ale pewnie za te ledy wstawią mu 5 chórzystów i jakoś przebrnie przez refren. W finale trochę spadło w moich notowaniach "Shuffla", ogólnie śmieszny kawałek, ale za dużo chaosu na scenie. Liamoo, który wydaje się mega pozerem i cwaniakiem, trochę zaczął się uśmiechać jak "nasza" Otrębus i był bardziej sympatyczny niż normalnie. Spodziewałem się, że będzie wyżej, a nie parę punktów nad nieszwedzką Gosią. Bo utwór spoko.

polunited

Member
Pomyśleć, że to już koniec sezonu i jakość piosenek w tegorocznej Eurowizji jest przeciętna. Szczytem żenady jest Mołdawia xD

Top Bottom