Contact us

Napierdalamy po polsku

simonPL

Well-known member
No okej, znamy zatem wszystkie piosenki, więc u mnie nic się nie zmieniło - nadal najbardziej chciałbym, żeby wygrało "Light Me Up", przy czym "obawiam się" zwycięstwa "Momentum" (głównie przez jury i fakt, że w przypadku remisu decyduje fakt kogo oni dali wyżej). Lżejszą kandydatką do wygranej jest pani z The Voice oraz Ifi Ude jak zaczaruje scenę i świetnie wykona utwór. Nie wiem, ale jakoś nie traktuję Otrębus jako kogoś kto może być pierwszy w KE, natomiast uważam, że "Sunflower" będzie zaskakująco wysoko. Future Folk mieli potencjał, który chyba totalnie zmarnowali. Reszta stanowi tło i byłoby zaskoczeniem, gdyby ktoś z nich wygrał, ale nigdy nic nie wiadomo.

Paradoksalnie, uważam, że w mniejsze obawy o wejście do finału miałbym, gdybyśmy wybrali "Momentum" (może dlatego, że ta piosenka wpada w ucho bardziej niż np. Kasia Moś czy Monika Kuszyńska) no i pewnie dlatego, że to nie mój faworyt, więc w razie niewejścia nie trafiłoby mnie to jakoś szczególnie ;) A "Light Me Up" będzie dość eksperymentalnym wyborem z Polski i bardzo bym liczył na sukces, więc tym bardziej bym drżał o wynik ;d

Niemniej jednak całym sercem jestem za innym występem niż "po prostu wyjść i zaśpiewać" - mamy to od 3 lat, dlatego tylko Gromee i Lukas oraz "Love is Stronger" mogą być ciekawsze na scenie. Za tydzień się dowiemy. :)

BTW, czwarty półfinał eliminacji w Szwecji zapowiada się mega słabo, mam nadzieję że Margaret za tydzień zdobędzie odpowiednią liczbę głosów i awansuje do finału. W promocji na pewno to nie zaszkodzi, a kto wie jak jej pójdzie dalej? ;) Ludzie zachwyceni są tym Benjaminem, a dla mnie to dramat, nie cierpię tego typu sztucznych chłoptasiów, jak facet od "I Can't Go On" i Sergiej Lazarew, więc mam nadzieję, że wygra tam kto inny, np. Liamoo (jeżeli już ktoś inny ma wygrać niż Gosia :D).

Natomiast piosenka z Hiszpani to największe zło wszechświata, a ten występ... #rzygam.
Obejrzałem recap na stronie ESC na YT i nadal najbardziej lubię "Stones".

(A propos zwycięzcy z zeszłego roku to... ja go po prostu nie lubię, nie uważam, że on jest miłą i skromną osobą - też macie takie wrażenie?)

blue00eyes

Well-known member
Piosenka Hyżej jest mega słaba, podobna do piosenki Marty, ona nawet nie ma miłej melodii i jakoś mi te słowa brzmią, jak gdyby na siłę były powtykane. Zresztą żadna z jej piosenek mi się nie podoba, więc dostałam to czego się spodziewałam.
Future Folk naprawdę zrąbali, miałam nadzieję, że to będzie coś fajnego, z muzyką góralską można takie fajne rzeczy zrobić, a oni z takim shitem wyjechali jak na ESC2002..
Ifi Ude mi się jednak nie podoba, pod koniec tylko czekam aż się skończy.
Do finału spokojnie weszliby Gromee, Isabell, Monika Urlik. Nawet "ITNOL" weszło więc o finał się nie martwie, tylko o miejsce w tym finale :) Gromee może równie dobrze skończyć jak :gr: 2014 i mam obawy, bo to nie jest muzyka typowo eurowizyjna i nie wiadomo jak się przyjmie. Rok jest słaby, więc liczę na top10.

polunited

Member
Dla mnie ranking jest taki:
1. Monika Urlik
2. Gromee
3. Ifi Ude
4. Isabel Otrębus (wkurza mnie ten tani flet)
5. Marta Gałuszewska

Tu lista mogłaby być zamknięta

6. Saszan
7. Maja Hyży
8. Happy Prince
9. Pablosson
10. Future Folk

Zagłosuję na kogoś z TOP 3, w zależności od występu.

(A propos zwycięzcy z zeszłego roku to... ja go po prostu nie lubię, nie uważam, że on jest miłą i skromną osobą - też macie takie wrażenie?)

Też za nim nie przepadam. Ego wielkości Atlantyku.

revallsay

Well-known member
Trudno jest mi cokolwiek napisać... W zeszłym roku poziom był o wiele lepszy. Teraz jedynie Gromee, reszta mega nie. Balladą mówią wielkie nie, szczególnie "Momentum" - piosenka do szrowania dna dna półfinału. Happy Prince nudne jak flaki z olejem bez oleju. Isabel za bardzo krzyczy i jest nie do zniesienia (tak, oceniam też osobowość, bo artysta musi się dać lubieć). Radiówki słabe jak na radiówki, najlepsza Szasan, potem Majka i na końcu Marta (polska wersja o niebo lepsza, jej angielski jest straszny). Future Folk mnie bardzo zawiódł, ale jak ktoś powiedział "wóz albo przewóz", Bałkany mogą polubieć, ale wolałabym żeby to nie wyszło do Europy. Ifi nie moje klimaty. Pablosson, zapomniałam o nim i musiała sprawdzić na Wikipedi kto jeszcze jest w KE. Piosenka jak piosenka, bardzo średnia, ale mniej mnie drażni niż inne w stawce.

Gromee - jedyny słuszny wybór. Dlaczego? Taka muzyka w Europie jest lubiana. Piosenka jest radosna, można tańczyć, XXI wiek. Super odmiana od tego, co wysyłamy co rok. Powinniśmy z nim spróbować, on jest naszą jedyną nadzieją.

Co wybierze szanowne jury? A 'Momentum' i k... będzie potem lament, że się do finału nie dostaliśmy.

simonPL

Well-known member
^ Haha, też odpaliłem listę na Wikipedii, żeby zobaczyć kto tam w ogóle jest. :D

(czyli zgadzamy się co do Salvatora :) )

polunited

Member
Gromee robi sobie w wywiadach dobry PR przed KE. On jest świadomy i chyba z tych wszystkich nazwisk najbardziej ogarnia temat. Dobrze by nas reprezentował poza sceną w Lizbonie.

simonPL

Well-known member
Mam nadzieję, że w KE zrobią z nim jakiś wywiad przed, czy w materiale wideo wypowie się on, żeby ludzie widzieli, że to jest polski DJ, co może spowodować, że głosów będzie jeszcze więcej. Mam nadzieję, że podczas występu w muzyczce po refrenie żadna lambadziara nie pojawi się na scenie, a wszystko będzie jury-friendly, żeby te stare capy ogarnęły, gitarka, wokal... a przy melodyjce jakieś fajne wizualizacje.

polunited

Member
Wczorajsze wybory to jakaś porażka...
Chociaż tylko na Ukrainie było coś co mi się podobało. Niestety Kadnay zajęli tylko 3 miejsce.
Po tych preselekcjach stwierdzam, że nasz poziom nie jest taki tragiczny xD

Mołdawii nie śledziłem :p

Po przeanalizowaniu wszystkich piosenek w Szwecji, to Dotter z "Cry" była najlepsza, no ale już jej nie ma. Dobrze, że jeszcze Margaery jest w grze (o szwedzki) tron i mam komu kibicować :D

simonPL

Well-known member
Ja tak samo! Mam nadzieję, że uda jej się wygrać z Cubra Libre i sondaże na to wskazują, ale skoro Samir i Victor przeszli bezpośrednio to uważam, że część ludzi lubiących "bekowe" kawałki może głosować nie na Margaret tylko na tego pana. Pocieszam się tym, że Samir i Victor na pewno dostali też sporo głosów za wygląd, a pan od Cubra Libre może i wpada w ucho, ale występ ma raczej nieźle przypałowy.

Fajnie by było, gdyby Gosia mogła sobie jeszcze trzeci raz wystąpić przed Szwedami. :) Zweryfikowałem jednak w tym roku te wszystkie legendy o tym, jakim wspaniałym rynkiem muzycznym jest Szwecja. Może i była za czasów, kiedy September wydawała "Cry for you" czy "Until I Die" (btw, ona wystąpiła jako gość w tym półfinale z Margaret i nawet jej nie poznałem!), ale chyba zatrzymali się na tym etapie i teraz tylko odcinają kupony, skoro faworytem jest wyglądający jak duży bobas Benjamin z plastikowym utworem. A dopiero co taki sam plastikowy szit wysłali rok temu. Loreen i Mans byli spoko, ale reszta ich utworów? Nic wielkiego. Dobre utwory opadają i jest dużo bardzo średnich piosenek, czyli poziom jak w KE. Tyle, że studio i oprawa lepsze. :p

Typowy szwedzki utwór jest naprawdę bez duszy, plastikowy i często jakoś tak przeciętnie wyprodukowany. Jak np. "Momentum", jak wchodzi głos wokalistki to zastanawiam się czy to czasem nie demo. Niby wszystko pięknie, ale takie troszkie gówienko, co owinęło się w papierek i udaje, ze cukierek.

Im więcej słucham Ifi Ude, tym bardziej uważam, że może namieszać. Nawet oczami wyobraźni widzę jakieś fajne wizualizacje podczas jej występu. Czyli tylko ona albo, rzecz jasna, Gromee. Liczę, że mnie chłopaki nie zawiodą. :) 6 dni!

PS: Bardzo fajnie słucha się wywiadów z Gromeem, widać że ogarnięty typ i mówi tylko do rzeczy.

revallsay

Well-known member
Boję się Soboty. Wygra pewnie Urlik lub Otrębus i znowu będzie darcie ryja i ostatnie miejsce w półfinale. A nie przepraszam, przed ostatnie, bo chyba mamy u siebie w semi Mołdowę.

simonPL

Well-known member
^ Zdecydowanie, aczkolwiek nadal całkiem miłe. Może dodadzą jakieś pierdolnięcie, nadal uważam, że to ma potencjał i przy fajniejszym wykonaniu niż to z programu porannego, ma szansę na przyzwoity wynik. Dzisiaj odkryłem inny jej utwór i uważam, że to jest naprawdę fajne:

Tymczasem nadal jestem #TeamGromee. A miałem się nie pasjonować. Na Otrębus nie mogę patrzeć, myślę że wielu widzów będzie miało podobne odczucia. Ego tak wielkie, że skalę wywaliło w kosmos i ta jej odpychająca mimika podczas śpiewania... chociaż, niestety, chyba będzie brzmiała lepiej niż w zeszłym roku, ale liczę że przesadzi, a występ nie będzie ładny. No nie mogę jej znieść. :D

Najbardziej to chyba trzymam kciuki za wygraną Polki z Cubą. ;d Może być ciężko...

Ciekawie wygląda nowe notowanie Airplay w PL - "Light Me Up" to #1 w liście nowych singli, a "In My Cabana" to numer 2 :D
Ogółem:
#15 - Marta Gałuszewska - Nie mów mi nie
#23 - Gromee / Lukas Meijer - Light Me Up
#24 - Gromee / Lukas Meijer - Without You
#25 - Margaret - Byle jak
#27 - Margaret - In My Cabana

Top Bottom