Contact us

Napierdalamy po polsku

blue00eyes

Well-known member
Wyobraźcie sobie teraz, że Gromee się nie zgłasza. Z czego my mielibyśmy wybierać do jasnej cholery? Jedynie Isabell jest eurowizyjna, ale to tak na wyjście z półfinału.. Bo za rok Gromeego nie będzie, Isabell też trzeci raz nie zgłosi się.. Ja już się boję co będzie za rok. A w stawce mamy piosenki które nic nie ugrają typu Happy Prince.. zero wniosków wyciągniętych.. Future Folk to taka Malta 2008 w wersji góralskiej, przykro się aż robi. A ten Pablosson to nadaje się na dożynki w Biedaszkowie.
Upuściłam trochę żółci no ale szlag mnie trafia z tym TVP i tymi ludźmi co takie bez sensu gnioty wystawiają..

3 marca robię w domu mobilizację i każdy wysyła na Gromeego :D bo jak nie on to kaplica.

revallsay

Well-known member
Ja sobie wmawiam, że TVP wybrało najgorsze piosenki, żeby Gromee nie miał konkurencji i że nie chciali odwoływać Krajowych Eliminacji. Wzieli Isabel i Martę, żeby nie było, takie mydlenie oczu :D

simonPL

Well-known member
A ja się nie chcę podniecać, bo nie chcę się też rozczarować - nigdy moi faworyci nie wygrali Krajowych Eliminacji, ale - rzecz jasna - trudno mi sobie wyobrazić ekscytację gawiedzi Eurowizją w Polsce gdyby pojechał ktoś inny niż Gromee. Piosenka naprawdę wpada w ucho, nie sądzę że ostatnia której nie znamy może jej zagrozić.

Utwory Future Folk i Pablossona są bardzo słabo oceniane na YT, ale nie są one AŻ TAK złe, po prostu wszyscy niezadowoleni zlatują się pod te piosenki i marudzą na TVP. Mamy same średniaki (średniaki minus jak Future Folk i średniaki plus jak Izabela Otrębus) i tylko dwie naprawdę fajnie nagrane piosenki: Light Me Up oraz kawałek Ifi Ude.

A za rok? Cóż, załóżmy że w tym jedzie Gromee i ro-bee przyzwoity wynik co zachęca innych profesjonalistów do wzięcia udziału w KE. ;) A jak nie - to cóż, koniecznie wybór wewnętrzny, najlepiej trafiony jak ten z 2014 roku czyli mamy na jesień fajnego hita w Polsce i go wysyłamy w maju lub ostre błagania TVP w kierunku wytwórni i konkretnych artystów.

Tomex18

Well-known member
Wie ktoś może jacy artyści współpracują z Sony, bo jeśli Gromee wygrałby preselekcje i uzyskałby TOP 10 na Eurowizji co nie jest niewykluczone to może ta wytwórnia zapewniałaby nam reprezentantów. Nie wieżę, że rozgłos nie był by im na rękę :)

polunited

Member
Kto mi zwróci te 2 minuty i 53 sekundy?! To jest jakiś żart....
Ja to się zastanawiam czy oni w ogóle słuchali tych piosenek. Bo to wygląda jakby wybrali po nazwiskach i uzupełnili stawkę o kilka piosenek.

Jak na razie serce mi mówi Monika Urlik, głowa Gromee, a żyłka hazardzisty Ifi Ude. Co mam zrobić? xshrug

simonPL

Well-known member
Wie ktoś może jacy artyści współpracują z Sony, bo jeśli Gromee wygrałby preselekcje i uzyskałby TOP 10 na Eurowizji co nie jest niewykluczone to może ta wytwórnia zapewniałaby nam reprezentantów. Nie wieżę, że rozgłos nie był by im na rękę :)

Chodzi Ci o tych z KE czy ogólnie? Strona Sony'ego jest nieco średniowieczna i nie znalazłem tam czytelnej listy, chociaż jest katalog wydań. Możesz też wejść na Airplay Top 100 na strone ZPAV i tam jest podany zawsze dystrybutor, więc przynajmniej zobaczysz sobie artystów granych w radio.

simonPL

Well-known member
Nie widzę innej opcji :)

Jedyny minus jaki dostrzegam w Gromeem to fakt, że piosenka wkręca się za 2-3 razem. Natomiast obecnie słucham tego non-stop i bardzo mi się podoba. Chwilowo nawet bardziej niż "In My Cabana!". :D Mam nadzieję, że Polska nie spieprzy i wyślemy w tym roku coś lekkiego i innego niż ciężka ballada - dlatego ważne, zeby chłopaki się fajnie zaprezentowały na scenie w KE. Skoro będzie gitarka to wiedzą o co kaman ;)

Wiem, że piszę już 3 czy 4 raz, ale na polskim forum znalazłem dość trafny komentarz dot. Ifi Ude - tutaj WSZYSTKO zależy od występu na żywo. Bo może być to coś mega cudownego albo mega nudnego.

Ktoś wcześniej pytał o jakąś aferę z Lidią Kopanią - to nie jest tak, że to ona miała śpiewać "Momentum"? Autorki chyba te same. :D

Co do pliku tylko z wokalem, to już hulał po Facebooku, śmieszne te audia są zawsze, ale jest w porządku. Obejrzałem na szybko na YT występy z wczorajszego MF i jeden koleś, który przeszedł do drugiej szansy w zwrotkach coś tam chrypi, a refren leci po prostu z taśmy i go nie słychać. Ciekawi mnie czy będzie audio z mikorofonu z tego? Poza tym, w przypadku gdyby on wygrał to musieliby całkowicie przebudować występ, bo limit osób na scenie wykorzystały tancerki, więc ten wielosobowy chórek by się już na scenie nie zmieścił. Szwedzi narzekają, że to MF jest mega słabe w tym roku, a moim zdaniem mają już co najmniej kilka dobrych propozycji, chociaż dziwi mnie, że najpopularniejszy jest ten Benjamin, który podoba mi się tak samo jak robot z zeszłego roku śpiewający na bieżni, czyli wcale (swoją drogą, skoro poprzednie finały MF były na tak wysokim poziomie to dziwię się, ze wygrywa tam taki plastik - ale ogólnie Szwecja na Eurowizji jest ostro przereklamowana).

polunited

Member
Najlepszą piosenkę jaką mieli do tej pory już odrzucili :p
Dotter trochę poległa wokalnie, ale chyba jako jedyna prawie nie korzystała z żadnych chórków.
Poziom MF w tym roku, to śmiech na sali. Nie wyobrażam sobie żeby Margaret nie awansowała i nie była w TOP 5.
Tak jak wszyscy spodziewam się, że Mariette ma killer songa i cały konkurs jest ustawiony pod nią.

Mnie cały czas korci, żeby postawić na Ifi Ude. Szkoda, że nie mamy okazji usłyszeć tej piosenki na żywo wcześniej.

A o Lidkę, to ja pytałem. Ale już ogarnąłem temat. Po ogłoszeniu listy, napisała na fejsie Gałuszewskiej, że występ w takim gronie to wstyd czy coś :D

simonPL

Well-known member
A o Lidkę, to ja pytałem. Ale już ogarnąłem temat. Po ogłoszeniu listy, napisała na fejsie Gałuszewskiej, że występ w takim gronie to wstyd czy coś :D

O, jak z klasą. Nie dziwię się, że po jej spektakularnym sukcesie na Eurowizji nie chciała się poniżać :D
Future Folk trochę bawi się ze swoimi fanami, myślicie że ich piosenka to nie to co wrzucili ostatnio?

Nazwa Dotter do tej pory kojarzyła mi się z jakimś starszym i dużym Szwedem, więc zdziwiłem się, że to kobieta. ;d Jej występ faktycznie był słaby wokalnie, przy czym większym minusem dla mnie jest fakt, że jej piosenka brzmi dokładnie tak samo jak jakaś inna z radia, która chyba była dużym hitem. A ludzie mówili że Cabana to kopia (!) Havany. Ale tyle było w internecie informacji o tej Dotter, że sprawdzając dzisiaj wyniki na Wikipedii zdziwiłem się, że wylądowała na samym końcu, bo to miał być czarny kuń chyba.

Genesis

Well-known member
Mam mieszane uczucia co do "Light Me Up". Z jednej strony jest to przyjemny, nowoczesny i swiezy utwor. Z pewnsocia byla by to mila odmiana po serii ballad dla Polski. Z drugiej strony mysle, ze kawalek ten nadaje sie do radia tylko i wylacznie. Brakuje mu jakiegos chwytliwego motywu, czegos co zostanie zapamietane. Na Eurowizyjnej scenie moglby miec pod gorke. Plus taki numer wymaga jednak ciekawej oprawy, a znajac nasza historie na ESC, to o to bylo by raczej ciezko. Dlatego nie bylbym zaskoczony, gdyby Gromee przepadlby w polfinale jezeli zostal by reprezentantem Polski.

Mimo tego, jest on w gronie moich faworytow jakoze Polska nie wystawila w tym roku ani jednego solidnego utworu.
Szkoda, ze nie zalapalem sie na numer od Future Folk. Chetnie bym sie posmial :mrgreen:

polunited

Member
Mam mieszane uczucia co do "Light Me Up". Z jednej strony jest to przyjemny, nowoczesny i swiezy utwor. Z pewnsocia byla by to mila odmiana po serii ballad dla Polski. Z drugiej strony mysle, ze kawalek ten nadaje sie do radia tylko i wylacznie. Brakuje mu jakiegos chwytliwego motywu, czegos co zostanie zapamietane. Na Eurowizyjnej scenie moglby miec pod gorke. Plus taki numer wymaga jednak ciekawej oprawy, a znajac nasza historie na ESC, to o to bylo by raczej ciezko. Dlatego nie bylbym zaskoczony, gdyby Gromee przepadlby w polfinale jezeli zostal by reprezentantem Polski.

Mam podobne odczucia, chociaż myślę, że z półfinału byśmy wyszli

simonPL

Well-known member
^ Jeżeli Monika Kuszyńska i Kasia Moś wyszły z półfinału to musielibyśmy mieć dużego pecha, gdyby nam się z tym utworem nie udało.

Ech, mam nadzieję że ten balonik nie pęknie, tak samo jak pękły niektóre serduszka po "Cool Me Down". :p
Czytając komentarze na YT i w internetach można spodziewać się, że poparcie widzów będzie duże, no ale to tylko net. Klip ma pół miliona wyświetleń, najpopularniejsze komentarze pod nim po klikaset łapek w górę, a KE obejrzą jednak te 2 miliony pewnie. Zostało nieco ponad półtora tygodnia. Najpierw Margaret do finału MF, a później Gromee do Lizbony! ;)

Top Bottom