Contact us

Napierdalamy po polsku

lilka

Well-known member
Cześć wszystkim, byłam już kiedyś daaaawno temu na forum, ale postanowiłam wrócić i nie odejść nawet gdybym miała być bardzo zawiedziona jeśli Polska jednak nie weźmie udziału w Eurowizji 2014. :)

evija87

Active member
Kurczę trzeba rozkręcić ponownie ten temat ;D

Czytając ostatnie strony napiszę, że mam ogromny szacunek dla każdego obcokrajowca, który uczy się/nauczył się języka polskiego. To jest mega wyzwanie :)

lilka

Well-known member
Ja też podziwiam. Ale może po prostu nam się tylko wydaje, że polski jest trudny, a może prawda jest całkiem inna? ;)
Tak zupełnie BTW, jak się wstawia na forum linki z youtube tak, żeby pokazało się okienko z filmikiem, a nie tylko samo hiperłącze?

evija87

Active member
Jak masz okienko do napisania posta to od prawej strony masz: ikonkę do cytatu i druga ikonka to wrzucanie wideo [insert video], musisz tylko w to wejść i wkleić pełen link z youtube'a.

Coś powiedzieć to jedno, ale nauczyć się gramatyki i ortografii to drugie. Mnie ogarnia przerażenie jak widzę język węgierski ;)

lilka

Well-known member
O tak, węgierski to prawdziwe wyzwanie!
A co do samej Eurowizji, to tak pomyślałam teraz, że to nie jest niemożliwe, a wręcz jest to nawet bardzo prawdopodobne, że wezmą któregoś z uczestników 3 edycji The Voice. Oby tylko dobrze wybrali. Bo "dobrze" to wcale nie znaczy Mateusz Ziółko... Najlepiej by było, gdyby szanowna trenerka ( :p ) Edyta zechciała nas reprezentować, choć to nierealne. A ja mam mieszane uczucia - z jednej strony bardzo jestem ciekawa jak by wypadł jej powrót, a z drugiej strony bałabym się zobaczyć ją gdzieś na dole stawki...

P.S. Kocham poniższy wykon "To nie ja" z 2007 roku :D :

dogmeat

Well-known member
A z trzeciej strony, ostatnimi czasy słynie bardziej z gwałcenia klasyków niż z muzycznej twórczości xD

Ja, mówiąc szczerze, nie cieszę się z powrotu Polski, bo nie mam za grosz zaufania do TVP. Wyślą kogokolwiek, byle kogoś wysłać, nie oferując reprezentantowi żadnego wsparcia. Promocji konkursu też nie poświęcą uwagi. Ostatecznie, ani opinia o Eurowizji w Polsce się nie poprawi, ani jakość samej imprezy się nie polepszy.

lilka

Well-known member
A z trzeciej strony, ostatnimi czasy słynie bardziej z gwałcenia klasyków niż z muzycznej twórczości xD

Ja, mówiąc szczerze, nie cieszę się z powrotu Polski, bo nie mam za grosz zaufania do TVP. Wyślą kogokolwiek, byle kogoś wysłać, nie oferując reprezentantowi żadnego wsparcia. Promocji konkursu też nie poświęcą uwagi. Ostatecznie, ani opinia o Eurowizji w Polsce się nie poprawi, ani jakość samej imprezy się nie polepszy.

A z czwartej strony, to podobno nagrywa ostatnio płytę, więc mogłaby zgłosić jakiś nowy kawałek :p Ale to tylko marzenia...

Co do TVP to też im nie ufam, ale jednak mimo tego cieszę się z powrotu. Gdyby tak za ESC odpowiedzialny był TVN albo Polsat (ale lepiej TVN) to wszystko wyglądałoby zupełnie inaczej...

lilka

Well-known member
A propos mojego powyższego posta... odszczekam swoje słowa na temat TVP jak najnowsze plotki okażą się prawdą... :D Co sądzicie o wpisach Edyty na facebooku, jak je interpretujecie? Ostatnio oszukiwała fanów pytając na który program się zdecydowała, a w końcu okazało się że ani Voice, ani MBTM, więc może jej dwuznaczne komentarze pod postem o eurowizji oznaczają, że jest szansa żeby reprezentowała Polskę? Moim zdaniem byłoby cudownie i na razie trzymam się dobrej myśli, ale z drugiej strony nie wiem czy wielu polskich fanów Eurowizji (ze mną włącznie) nie oszukuje się niepotrzebnie.

evija87

Active member
Szczerze mówiąc ja mam mieszane uczucia co do powrotu Edyty. To nie wątpliwość w Edytę, bo w nią nie wątpię, bo stoi za nią głos i profesjonalizm... ale raczej w sens jej udziału. Za dużo symboliki. Polska wraca, mamy 20-lecie debiutu i mamy wysłać naszą pierwszą reprezentantkę. Za dużo desperacją i patosem tu leci... Poza tym Edyta zajęła wspaniałe drugie miejsce i moim zdaniem nie powinna się narażać na dużo prawdopodobną krytykę gdyby jej nie poszło tak jak za pierwszym razem. Wiadomo jacy są niektórzy ludzie i tzw internauci.
To co się dzieje to może to taka "umowa" lub zasłona dymna między TVP a Edytą ;D Edyta robi szum i wszystkie plotki skupiają się na niej (o niej się pisze i przypomina jej znakomity występ i rezultat) a TVP w ciszy i spokoju szuka reprezentanta. A może to po prostu podgrzewanie atmosfery, by zbudować zainteresowanie i ponownie wysłać Edytę. Nie mam pojęcia ;)

lilka

Well-known member
Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby TVP chciało się specjalnie umawiać z Edytą na jakieś zasłony dymne. Po co? Jeżeli ona faktycznie nie zamierza wziąć udziału w Eurowizji, to jej posty można wytłumaczyć ewentualnie tylko jej samodzielną chęcią podgrzania atmosfery wokół swojej osoby. Co do sensu udziału Edyty, to uważam, że gdyby miała świetną piosenkę, to po pierwsze miałaby też duże szanse wyjść z półfinału ze względu na małą ilość państw a w finale zająć przyzwoite miejsce - nie musi wygrać. Dobre piosenki zapadają w pamięć i są doceniane (patrz: Anouk i "Birds", choć to inny przypadek bo Anouk jechała po raz pierwszy). A że w Polsce byłaby krytykowana... a teraz nie jest? Ona tak naprawdę nie ma nic do stracenia, jej wizerunek już jest jaki jest, a gdyby udało jej się przyzwoicie wypaść w konkursie, to mogłaby zyskać. No ale wiadomo, że póki co należy uznać, że Edyta się na ESC nie wybiera, choć serce każe myśleć co innego. ;)

evija87

Active member
Nie chodzi o jakieś specjalne umawianie się, po prostu obu stronom coś takiego może być na rękę ;)
Prawda, że po Edycie jadą ludzie, może faktycznie jej to nie robi, bo pewnie gorsze rzeczy na swój temat być może usłyszała czy przeczytała w swoim życiu.
Bardzo dobra piosenka i występ mogą jej pomóc.

lilka

Well-known member
No dobra, to teraz już wiemy, że Edzia nas WYROLOWAŁA ( :lol: ) a okoliczności się diametralnie zmieniły. Co sądzicie o pomyśle wysłania Donatana z Cleo? Ja fanką ich kawałka nie jestem, ale myślę, że skoro tak wielu europejskich fanów ESC tak bardzo go lubi, to przy ogólnej tegorocznej mizerii może cośtam uda nam się z nimi ugrać. :D

dogmeat

Well-known member
Jeśli nic się nie zmieni i Polska wyśle Donatana, to chyba postawię w domu na czas konkursu ołtarzyk jakiemuś bóstwu! :D TVP mnie niesamowicie pozytywnie zaskoczyło. Dobre, odważne posunięcie, oby tak dalej! :D

blue00eyes

Well-known member
Mnie też średnio się podoba i nie wiem czy coś uda się ugrać, wszystko będzie zależało od pozostałych piosenek, a do tej pory wybrane zostały przeciętne utwory. Przynajmniej będzie ciekawie i nareszcie zobaczymy naszego reprezentanta ;) Pojawił się jeszcze problem, w jakim języku to ma być zaśpiewane, ja jestem za bilingualną wersją.

PS: Pięknie ktos nazwał temat :eek:

lilka

Well-known member
@ blue00eyes:
Otóż to, tak jak już napisałam: w tym roku do tej pory mamy całkowitą mizerię, np. w Szwecji w MF poza dwoma wyjątkami nie mają absolutnie NIC przyzwoitego. A propos wersji językowej naszej piosenki również jestem za bilingwalną. W ten sposób nie tylko zachowamy swojskość i spójność, ale też wyjaśnimy Europie o co chodzi. :D

No i przede wszystkim mamy z głowy "Rolowanie". xheat

Co do nazwy tematu to przynajmniej jest oryginalnie. :lol:

lilka

Well-known member
Hahahhahaha słyszeliście jakie szity dzisiaj wybrała Szwecja do finału MF? xroflxrofl3

Nasi "Słowianie" to przy tym poezja. :lol:

lilka

Well-known member
Komentarz na youtube:

"My Cyganie wiem jak rower na nas działa.
Lubimy to co sąsiad nam zostawia
To jest ta Cygańska krew! To jest nasz cygański zew
My Cyganie wiem jak poruszyć kłudkę tak by już nie działała"

Nie mam pytań. Nasza piosenka zaczyna mi się podobać między innymi ze względu na te wszystkie parodie. xrofl

Verjamem

Well-known member
Witam wszystkich Polaków przebywających na forum. Jak myślicie, Donatan i Cleo powalczą o coś w finale czy raczej zakończą przygodę na półfinale? ;)

lilka

Well-known member
No, nareszcie ktoś się tu odezwał, bo już myślałam, że będę gadać do siebie. :lol:

Ja miałam nadzieję na nasze wejście do finału, ale zaczynam ją tracić. Nie chcę jednak siać defetyzmu...

Top Bottom